Senzace v Paříži: Na střešní zahradě hotelu rostou lanýže

Nález lanýže na střešní zahradě hotelu v Paříži vyvolal senzaci

Autor: stars24.cz

24. prosince 2017 13:47

Nález divoce rostoucího černého lanýže pod kořenem habru na střešní zahradě hotelu poblíž Eiffelovy věže vyvolal mezi Pařížany senzaci, napsal server BBC.

Tato vzácná houba roste totiž spíše na jihu Francie; svědčí jí středomořské klima. Má se za to, že ve francouzské metropoli se lanýž objevil poprvé.

Cena aromatické houby se v poslední době zdvojnásobila a kilogram přijde až na 5000 eur (přibližně 129.000 Kč), připomněla BBC.

Podle odborníků z pařížského Muzea přírodní historie je pozoruhodné, že lanýž byl nalezen tak daleko od svého přirozeného místa výskytu. "Nález divoce rostoucího lanýže je nádherným důkazem toho, že střešní zahrady a zelené střechy v sobě mají obrovský potenciál pro podporu biodiverzity ve městech," uvedlo muzeum, jež se o objev vzácné houby zasloužilo.

Výzkumník Frédéric Madre agentuře AFP řekl, že před tím, než lanýž o hmotnosti 21 gramů předal do laboratoře na rozbor, jen stěží odolal tomu, aby jej ochutnal.

"Nález prokazuje, že by se to mohlo opakovat a že na pařížských střechách se dají lanýži pěstovat," řekl AFP mykolog Marc-André Selosse.

Francouzská metropole se snaží rozšířit městské zahradničení. V následujících dvou letech zde má na střechách kancelářských budov a na dalších místech vzniknout 40,5 hektarů zahrádek.

Témata: Lanýže Paříž