"Tichá noc" bude brázdit letecké nebe

British Airways, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

24. prosince 2017 8:55

Vánoční píseň Tichá noc bude v příštích měsících brázdit letecké nebe. Rakouská letecká společnost Austrian Airlines pojmenuje jeden ze svých strojů Silent Night.

Příští rok uplyne 200 let od premiérového zpívání písně v kostele v Oberndorfu nedaleko Salcburku. V pátek letoun na salcburském letišti pokřtil farář salcburského dómu Roland Rasser, informovala agentura APA.

Rakouský letecký dopravce se rozhodl podle písně, která se dnes zpívá po celém světě, pojmenovat svůj letoun typu Embraer 195. Nápis Silent Night má zářit pod oknem kokpitu.

"Mírové poselství ze Salcburku má být pochopitelné pro co nejvíce lidí, proto jsme se rozhodli pro anglickou variantu vánoční písně," řekl mluvčí rakouského přepravce, který je dceřinou společností německé Lufthansy.

Píseň Tichá noc (Stille Nacht) zazněla poprvé na Štědrý večer roku 1818 v Oberndorfu. Melodii na už existující báseň Josepha Mohra složil varhaník Franz Xaver Gruber. Postupně byl text dnes nejznámější vánoční písně na světě přeložen do více než 300 jazyků. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) ji v roce 2011 uznala jako součást nehmotného světového kulturního dědictví.

Témata: Tichá noc letectví Letadla letectví