Kardinál Pella ve vězení zůstane! Soud mu potvrdil trest za zneužívání!

George Pell

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. srpna 2019 9:21

Australský soud dnes zamítl odvolání kardinála George Pella, jemuž v březnu prvoinstanční soud uložil šest let vězení za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru. Informovala o tom agentura Reuters. Osmasedmdesátiletý Pell, který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.

Na základě březnového rozsudku si Pell musí odpykat nejméně tři roky - o podmínečné propuštění může požádat v říjnu 2022, kdy mu bude 81 let.

"Kardinál Pell je samozřejmě dnešním rozhodnutím zklamaný," uvedla v prohlášení jeho mluvčí Katrina Leeová a dodala, že Pell trvá na své nevině. Jeho právní tým nyní posuzuje rozhodnutí soudu a zvažuje, zda podá dovolání k australskému nejvyššímu soudu. Na jeho podání má Pell 28 dní.

Pell byl v březnu uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, a proti Pellovi tak během procesu vypovídal pouze druhý z nich. Nyní 35letý muž soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Kardinálovi právníci v odvolání tvrdili, že rozhodnutí prvoinstančního soudu se příliš opíralo o "nepodložené důkazy", tedy pouze o výpověď jedné z obětí. K variantě odvolání zamítnout se nyní přiklonili dva ze tří soudců. Ti o předchozím rozsudku "nepojali žádných pochyb".

"Se soudcem (Chrisem) Maxwellem jsme přijali tvrzení žaloby, že stěžovatel byl přesvědčivý svědek, v žádném případě to nebyl lhář nebo fantasta, jeho svědectví bylo pravdivé," uvedla předsedkyně soudu Anne Fergusonová.

Muž, který dříve patřil k nejbližším spolupracovníkům papeže, si rozhodnutí soudu vyslechl s chladnou tváří. K soudu se dostavil v černém a s kolárkem. Jakmile se zpráva dostala mezi lidi shromážděné před soudem, vypukli v radostný jásot. "Pellovi to více sluší v zelené než v černé," řekl jeden z aktivistů. Odkazoval přitom na barvu vězeňského oblečení.

"(Jsem) vděčný za právní systém, ve který mohou všichni věřit," uvedla oběť Pellova zneužívání, jejíž jméno nemůže být uváděno. "Má cesta nebyla jednoduchá," vzkázal muž prostřednictvím svého právního zástupce. "Byla o to těžší, že se týkala vysoce postavené osobnosti," dodal.

"Soucítím s oběťmi sexuálního zneužívání dětí. Nejen dnes, ale každý den," uvedl australský premiér Scott Morrison. Pell bude podle něj patrně zbaven Řádu Austrálie, který patří k nejvyšším vyznamenáním v zemi.

Vatikán už dříve uvedl, že verdikt nad Pellem nebude komentovat, dokud neskončí odvolací proces. Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů, už nicméně zahájila vyšetřování, které může vést k propuštění Pella z řad duchovenstva.

Témata: George Pell (kardinál) Austrálie