Do davu lidí v Melbourne se vřítilo auto! Desítky zraněných!

Auto vjelo do davu v Melbourne

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. prosince 2017 9:14

V centru Melbourne dnes vjelo auto do lidí. Podle prvních zpráv vůz najel do chodců na rušné křižovatce. Policie už uvedla, že čin vyšetřuje jako úmyslný čin, motiv ale zatím znám není. Řidič byl zatčen.

Okolnosti incidentu zatím nejsou jasné. Podle některých médií je zraněno 14 až 19 osob. Někteří byli ošetřeni na místě, 13 lidí podle médií bylo převezeno do okolních nemocnic. Podle policie nešlo o nehodu, ale o úmyslný čin. 

Na prvních snímcích z místa je vidět několik lidí ležících na zemi poblíž bílého auta. Zraněno je také dítě předškolního věku, které utrpělo poranění hlavy, uvádí australský server abc.net.au, podle kterého je dítě ve vážném stavu. 

"The driver was speeding, it was horrific, I can't believe it," a witness said after a car ploughed into pedestrians in #Melbourne's CBD. https://t.co/xPZKFDfoNb pic.twitter.com/qKiiz2RHJg

— The Advertiser (@theTiser) 21. prosince 2017

Jedna svědkyně místní rozhlasové stanici 3AV řekla, že auto "kosilo lidi a ostatní se rozutekli".

"Viděl jsem auto, SUV přijíždějící vysokou rychlostí, a slyšel jsem, jak se srazilo s lidmi s taškami a nákupními vozíky - doufám, že to nebyly kočárky," řekl jeden ze svědků pro ABC Radio Melbourne.

Další svědek dodal, že auto mezi lidi vjelo rychlostí asi 60 až 100 kilometrů za hodinu. "Když dorazila policie, což bylo během dvou až tří minut, zadržela řidiče," dodal. 

Majitel pekárny na Flinders Street, médii označovaný jako Jim, řekl, že křižovatka byla "plná chodců", když jí auto projelo. "Přijel těsně k zastávce tramvaje - možná by ho zastávka zastavila. Ale jediná věc, která ho zpomalila, byla množství chodců, které zasáhl. Slyšel jsem jen bum, bum, bum, bum, bum," popisuje. 

Stanice ABC Melbourne dodává, že po incidentu, ke kterému došlo u vlakového nádraží mezi ulicemi Elizabeth a Swanston v centru Melbourne, byl zadržen druhý muž. Policie už vyzvala svědky incidentu, aby se přihlásili. Zároveň radí chodcům i řidičům, aby se místu vyhnuli. 

Témata: Terorismus Austrálie auto vjelo do davu v Melbourne (21.12.2017)