Češi mají zase z ostudy kabát! Zahraničí píše o komedii, která se u nás děje

Noviny, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. prosince 2017 23:32

Včerejší (ne)zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) předsedou komise pro dohled nad činností Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyvolalo reakce i v zahraničí. Píší o tom světová zpravodajská média.

Při včerejším hlasování došlo k mylné informaci, že je Zdeněk Ondráček zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS, protože dostal 95 hlasů ze 179. Nicméně se ukázalo, že si hlasovací lístky vyzvedlo 191 poslanců, tudíž Ondráček potřeboval ke zvolení 96 hlasů. Jak jsme informovali, hlasování vyvolalo velkou bouři mezi českými politiky. Nyní se přidala i zahraniční média, která si situace v Poslanecké sněmovně všimla.

Britský server theguardian.com připomíná, že Ondráček coby mladý komunistický policista zasahoval proti demonstrantům v roce 1989. V článku zmiňuje Víta Rakušana, prvního místopředsedy hnutí STAN, který domnělé Ondráčkovo vítězství komentoval takto: "Je smutné, že se to stalo den poté, co jsme si připomínali výročí úmrtí Václava Havla. Časy se změnily,"  reagoval poslanec.

Server dailymail.co.uk zase odkazuje na video, ve kterém komunista Zdeněk Ondráček obhajuje zásah proti demonstrantům. Jde o známý rozhovor pro Československou televizi, který koluje po internetu od té doby, co je Ondráčkovo jméno spojené s možným obsazením postu šéfa GIBS.

Další kolo hlasování by mělo proběhnout 16. ledna. To už bude jasné, jestli Babišův menšinový kabinet získal důvěru Poslanecké sněmovny. 

Témata: Noviny / tisk Zdeněk Ondráček