Chorvatsko zamořili děsiví tvorové: Oblíbenou destinaci Čechů okupují obří pavouci!

Pavouk z rodu slíďáků

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. července 2019 10:45

Chorvatsko, kam každý rok – a letošek není výjimkou – vyráží desítky tisíc Čechů, zamořili děsiví tvorové. Namísto nebezpečného žraloka nyní děsí turisty obří pavouci, kteří se šíří stále víc a víc.

Chorvatsko je už roky nejoblíbenější dovolenkovou destinací českých turistů, proto je i řada Čechů zděšena z některých zpráv, které se od Jadranu šíří. Sotva zmizel od pobřeží obávaný žralok, objevili se další tvorové, kterých se lidé bojí.

Po sociálních sítích totiž začaly kolovat děsivé snímky obřích pavouků, které vznikly právě v Chorvatsku. Na první pohled nebezpeční členovci byli přistiženi na ostrovech Kornati či u města Trogir, což svědčí o tom, že se jim daří v této zemi rozmnožovat a šířit do dalších oblastí, často i těch turisticky oblíbených.

Chorvatská média však mají jasno, že v tomto případě opravdu nejde o žádný důvod k obavám. Zachycenými pavouky by totiž měli být člověku neškodní slíďáci, s nimiž se lidé mohou setkat i v Česku, nejčastěji na střední a jižní Moravě. Pokud tedy nejste arachnofobik, můžete být celkem v klidu.

Slíďáci jsou největšími evropskými pavouky, u některých druhů dosahuje samice velikosti až 3,5 centimetru, samci jsou pak o malinko menší. Základní zbarvení je šedohnědé, až skoro černé, na hlavohrudi je matně patrná kresba, zadeček nese tmavě zahnuté skvrny a párovité bílé tečky. Živí se hmyzem a jinými pavoukovci, člověku není nebezpečný.

Témata: Pavouci Chorvatsko turistika