Mrtví Češi na Chalkidiki: Svědectví o „nejděsivější“ bouři, která brala životy!

Bouře na Chalkidiki (10.7.2019) 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. července 2019 13:26 | Aktualizováno: 11. července 2019 22:23

Děsivá bouře, která ve středu večer postihla řecký poloostrov Chalkidiki, vzala život šesti lidem včetně dvou Čechů. Svědectví těch, kteří měli štěstí a vyvázli živí, vypovídá o totální zkáze a chaosu, který vypukl.

O síle živlu, který připravil o život přinejmenším 6 lidí včetně dvojice Čechů, vypovídá svědectví Britky Emily, jejíž výpověď zveřejnil britský deník The Sun. Bouře prý udeřila velmi náhle, přerušila proud, zhasla všechna světla, srážela domů stromy a všechno kolem. Bohužel smetla i karavan s českými turisty.

„Foukalo, pršelo a bičoval nás písek. Panoval naprostý chaos, lidé křičeli a utíkali najít si úkryt. Ukryli jsme se na deset minut za barem, než stoupla voda a dosáhla nám k nohám,“ popsala britská turistka dramatické okamžiky.

Celá její rodina i s dvěma dětmi nakonec neměla na vybranou a v zuřící bouři musela doběhnout do pět minut vzdáleného hotelu. „Běželi jsme s dalšími rodinami a s našimi odvážnými malými po cestách s padlými stromy a troskami. Stěží jsme v dešti viděli,“ přibližuje Emily podmínky, jaké během bouře panovaly.

Britští turisté měli štěstí a nakonec se do hotelu dostali, aby zjistili, že situace tam není o moc klidnější. Chaos způsobil hlavně výpadek proudu a zaplavené pokoje. „Jen bych chtěla říci, že jsme nikdy nebyli postiženi ničím děsivějším,“ prozradila šokovaná Britka.

Poloostrov Chalkidiki ležící na severu Řecka se bude z následků živlu vzpamatovávat dlouho. Prozatím platí, že 80 % jeho plochy je bez elektřiny, dodávky by snad měly být obnoveny do večera. Místní úřady vyhlásily nouzový stav. Konečný nemusí být ani počet obětí, jelikož se nadále pohřešuje dvaašedesátiletý rybář.

Témata: Bouře na Chalkidiki (10.7.2019) Řecko neštěstí Počasí