ČEŠI V OHROŽENÍ: Chorvatsko opět spláchnou bouřky a kroupy! Kdy se počasí u Jadranu uklidní?

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. července 2019 12:50 | Aktualizováno: 9. července 2019 23:45

Děsivé počasí i na dovolené. Vysněná dovolená v Chorvatsku se mění v noční můru pro tisíce Čechů, kteří právě v těchto dnech tráví volno v oblíbené destinaci českých turistů. Balkán totiž už několik dní sužuje velmi nepříznivé počasí a meteorologové nemají dobré zprávy.

Desítky tisíc Čechů mají pokaženou dovolenou kvůli mimořádně nepříznivému počasí na Balkánském poloostrově. Nejpopulárnější dovolenkovou destinací, Chorvatskem, se prohnala silná bouřka s přívalovým deštěm a krupobitím už v neděli a podle všeho to není konec.

Podle předpovědí meteorologů se místní i turisté mají připravit na další vlnu bouřek, před nimiž varují až do zítra, tedy 10. července. Nepříznivé počasí zasáhne Srbsko, Bosnu a Hercegovinu nebo Slovinsko. V Chorvatsko alespoň snížili stupeň varování z „velmi nebezpečného“ na „nebezpečný“.

Přesto hrozí, že živel opět způsobí značné škody, voda zaplaví ulice a kroupy poškodí střechy nebo auta. Nejsilněji se nedělní bouře podepsala na jihu Chorvatska, kde skončilo několik obcí bez proudu, ovšem o moc lépe nebylo ani jinde.

Kupříkladu část hlavního města Záhřeb je dosud bez dodávek pitné vody a lidé pro ni musí chodit k cisternám. Extrémní počasí sužuje Chorvatsko už třetí měsíc a prognózy neslibují velké zlepšení ani v nadcházejících týdnech.

Témata: Počasí Chorvatsko Bouřky