Tenhle vesmírný objekt může být loď, tvrdí vědci

Obchody s mimozemšťany obklopují Roswell v Novém Mexiku - fotil: Justin Foulkes / Lonely Planet

Autor: stars24.cz

12. prosince 2017 18:52

Astronomové mohou být podle všeho na stopě kolosálního objevu. První mezihvězdný asteroid, který proletěl sluneční soustavou, by ve skutečnosti mohl být kosmickou lodí. Těleso bylo objeveno na konci října a přesně o měsíc později se dostalo jako první pozorovaná mezihvězdná hmota na území sluneční soustavy. NASA ostatně na čtvrtek chystá mimořádnou tiskovou konferenci a je možné, že má s tímto objevem spojitost.

První mezihvězdný asteroid byl objeven teprve 21. října na havajské observatoři pomocí dalekohledů Pan-STARRS, ale už teď se o něm vedou veliké spekulace. Těleso, které svým tvarem připomíná cigaretu, dostalo název Oumuamua, což v havajštině znamená "první vyslanec přišedší z velké dálky".

Jedná se nejspíš o planetku dlouhou 400 metrů, její šířka je desetinásobně menší. S takovým rozdílem mezi délkou a šířkou se astronomové dosud ještě nesetkali. Objekt má načervenalý odstín, to je podle vědců o objektů vně sluneční soustavy poměrně běžné. Zprávu přinesl britský deník Daily Mirror.

Těleso letí obrovskou rychlostí - téměř 100 tisíc kilometrů za hodinu. Taková rychlost stačí na to, aby asteroid nepodlehl gravitaci Slunce, což znamená, že by měl co nevidět sluneční soustavu opustit.

Dnes se však ukazuje, že se nemusí jednat jen o obyčejný asteroid. Vědci chtějí prověřit, zda objekt není artefaktem mimozemské civilizace. Chtějí prověřit také možnost, jestli se nejedná o kosmickou loď, na které mimozemšťané cestují.

'Breakthrough Listen', il programma astronomico globale alla ricerca di civiltà oltre la Terra, ha annunciato che sta attualmente concentrando i suoi sforzi osservativi su 'Oumuamua', il misterioso intruso che ha attraversato il sistema solare. Può essere per davvero ARTIFICIALE. pic.twitter.com/jMlt3GdFFi

— Antonio De Comite (@AntonioDeComite) 12. prosince 2017

Na možnost vesmírného korábu přišli astronauté z organizace SETI, která má za úkol hledat mimozemskou inteligenci. Podle nich by tvar perfektně odpovídal efektivní kosmické lodi, jelikož díky své délce a menší šířce se může bez problému pohybovat v mezihvězdném prostoru, aniž by riskoval nějaký náraz.

Tým projektu Breakthrough Listen, který patří pod SETI, doufá, že pomocí radioteleskopu Green Bank v Západní Virginii zachytí z objektu rádiové signály. 

Sami výzkumníci však připouštějí, že možnost objevení mimozemské inteligence je v tomto případě spíš jen teoretická. "V současné době nemáme jistotu, s jakým objektem jsme přišli do styku. Náš radioteleskop je ale v dobré pozici, aby prozkoumal možnost, že těleso může být artefaktem mimozemšťanů. Je však pravda, že přírodní původ tělesa je mnohem pravděpodobnější," napsalo se v oficiálním prohlášení skupiny Breakthrough Listen.

Témata: UFO vesmir mimozemšťané / ufo