Katastrofa na oslavě narozenin bývalé první dámy! Otrávily se stovky lidí!

Imelda Marcos

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. července 2019 22:14

Na dnešní oslavě devadesátin bývalé filipínské první dámy Imeldy Marcosové se otrávilo jídlem 261 lidí, kteří museli být následně převezeni do nemocnic v hlavním městě Manile. S odkazem na sdělení nemocničního personálu o tom informovala agentura Reuters. Marcosová zdravotní potíže neměla. Bývalá první dáma je v zemi stále významnou politickou postavou, ačkoliv od roku 1986, kdy byl svržen režim jejího muže, čelí desítkám korupčních žalob.

Nemocnice ve čtvrti Pasig byly podle svědků zaplavené pacienty, kteří zvraceli a trpěli průjmem a závratí. Hosté na oslavě jedli rýži, vařená vejce a Adobo, tradičně upravené kuřecí maso dušené v octě a sojové omáčce.

"Jídlo sice mohlo být zkažené, ale my zůstáváme silní," napsala na facebooku dcera bývalé první dámy Imee Marcosová, která se nedávno stala senátorkou.

Imelda Marcosová nechvalně proslula především díky své rozsáhlé sbírce bot, šperků a umění, kterou po sobě zanechala v prezidentském paláci po pádu režimu svého manžela Ferdinanda Marcose. Jeho dvacetiletá prezidentská éra se zapsala do dějin země zejména kvůli jeho diktátorské vládě a zneužívání státních peněz pro soukromé aktivity jeho a rodiny. Odhaduje se, že do svého svržení Ferdinand Marcos, jeho manželka a další příbuzní rozkradli až deset miliard dolarů (asi 225 miliard korun).

Marcosová již několik desetiletí čelí mnoha obviněním z korupce. Loni ji soud odsoudil k 11 letům vězení za nelegální bankovní převody v hodnotě 200 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun) ve prospěch švýcarské nadace v době, kdy byla guvernérkou Manily (v 70. letech minulého století). Marcosová obvinění popírá, proti rozsudku se odvolala a je nyní propuštěna na kauci.

I přes tato obvinění se rodina Marcosových stala v novém režimu mocnou, i když kontroverzní, politickou silou. Bývalá první dáma zasedala do minulého měsíce v dolní komoře filipínského parlamentu a její dcera v politice dál zůstává, od minulého měsíce je senátorkou.

Témata: Filipíny Imelda Marcos