Terezu H. v base navštívili čeští poslanci. Zjistili detaily z cely a jak se trápí!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. června 2019 15:27 | Aktualizováno: 30. června 2019 10:08

Tereza H., kterou v Pákistánu odsoudili k více než 8 letům vězení, se dočkala nečekané návštěvy. Do Láhauru za ní přijela dvojice českých poslanců, kteří barvitě popsali, jak se jí za mřížemi vede.

O tom, v jak hrůzných podmínkách momentálně přebývá v Pákistánu odsouzená pašeračka Tereza Hlůšková, se napsala už spousta odstavců. Poslanci Daniel Pawlas a Michal Ratiborský se proto rozhodli vyrazit do Láhauru osobně a podmínky ve vězení je překvapily.

Nejprve měli velké problémy se získáním potřebného povolení, po přímluvě guvernéra Pandžábu ho nakonec získali. Dozorci jim následně povolili zhruba čtyřicetiminutové setkání s Terezou. Podle slov poslanců proběhla návštěva v poklidné atmosféře.

„Hovor probíhal tak, že vězněná Tereza H. byla dozorkyní přivedena nádvořím s krásně upravenou zahradou, o jejíž údržbu se starají odsouzení vězni, k oknu, ve kterém byla mříž a síť. A po celou dobu stála dozorkyně vedle ní. Já a můj kolega Ratiborský jsme byli v místnosti na druhé straně, ve společnosti vězeňské služby,“ popisuje Pawlas.

Jelikož nikdo další nerozuměl česky, proběhlo setkání v uvolněném duchu. Přesto si vězněná Tereza nečekaně skoro na nic nepostěžovala. „Potvrdila nám, že se k ní chovají slušně, nedochází k fyzickému ani psychickému násilí. Obývá celu se starší spoluvězenkyní ze Srí Lanky a rozumějí si,“ konstatuje komunistický poslanec.

Pár much nakonec na vězení přece jen našla – zastaralý a omezený knižní fond a nemožnost telefonovat domů do Česka, což dozorci zdůvodňují drahými telefonními poplatky. Poslanci nyní chtějí vyvinout iniciativu, aby pomohli tyto záležitosti zlepšit.

Hodnotit její vinu (či nevinu) však zákonodárci nechtěli. „Nicméně svým přístupem k této záležitosti si získala můj respekt a obdiv,“ uvedl Pawlas, který společně s Ratibořským doufá, že případ Terezy Hlůškové bude varováním pro další mladé lidi.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu