Migranti obsadili areál univerzity a postavili si tam stany

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

20. září 2017 9:16

Neuvěřitelná věc se stala na univerzitě ve francouzském městě Reims Champagne-Ardennes. Ta byla nucena dočasně pozastavit všechny kurzy kvůli bezpečnostním obavám poté, co skupina asi 40 migrantů obsadila část areálu kampusu a postavila si tam tábor. A to vše jen několik dní před začátkem semestru, píší francouzská média.

Rektor univerzity Guillaume Gellé napsal v neděli dopis studentům, v němž uvedl: „Přístup do areálu univerzity v areálu Červeného kříže je zakázán, dokud nebudou obnoveny bezpečnostní podmínky."

Místním médiím pak Gellé řekl, že bezpečnostní situace se vztahuje i na samotné přistěhovalce, a poznamenal, že jsou mezi nimi také děti, cituje jeho slova deník L'Express.

Migranti, z nichž část tvoří rodiny s dětmi, přišli do univerzitního kampusu v severovýchodní Francii poté, co byli vyhozeni z nedalekého parku Saint John Perse, kde si také vybudovali provizorní migrační tábor.

Francouzský studentský svaz UNEF požaduje, aby místní vláda poskytla migrantům domov. V tiskové zprávě na facebookové stránce Unie se uvádí: „Vyzýváme místní orgány, radnici Remeše i prefekturu, aby urychleně našly přístřeší pro tyto rodiny“. Úřady problém prozatím nekomentovaly a kurzy tak zůstávají na „neurčito" uzavřeny.

Tábory v některých francouzských městech začaly vznikat poté, co byl minulý rok zrušen nechvalně známý migrační tábor v Calais přezdívaný „Džungle“. Migranti si například opakovaně vybudovali provizorní tábor v Paříži u stanic metra Stalingrad a Porte De La Chapelle.

Témata: uprchlíci Francie