Polsko má nového premiéra. Morawiecki je muž, který si v životě vydělal dost peněz

Mateusz Morawiecki

Autor: Jan Novák, stars24.cz

8. prosince 2017 21:39

Polský prezident Andrzej Duda dnes přijal demisi premiérky Beaty Szydlové a vzápětí pověřil touto funkcí dosavadního ministra financí Mateusze Morawieckého.

Svůj program hodlá před poslanci vyložit v úterý, týž den chce i hlasování o důvěře v nový kabinet, který má mít "téměř stejné složení" jako dosavadní vláda, řekl Morawiecki televizi Trwam.

Důraz hodlá klást na hospodářský růst i posílení mezinárodního postavení Polska, a to včetně "odlepení různých velice křivdících a nespravedlivých nálepek".

Nový premiér se pochlubil "rekordně nízkým" zvětšením státního dluhu v letošním roce, nízký schodek má mít i "rozpočet velmi dobré změny" na příští rok. "Je to proto, že peníze bereme mafiím, daňovým zločincům a dáváme je lidem, polským rodinám," zdůraznil.

Jako "vydírání" a "velmi ošklivé hrozby" odmítl varování, že kvůli odmítání uprchlíků by Polsko mohlo přijít o peníze z Evropské unie. "Polsko je velmi hrdý, důležitý a velký národ a nepřipustíme takové vydírání. Vůbec si takovou myšlenku nepřipouštíme," prohlásil. K žalobě Evropské komise, podané na Česko, Maďarsko a Polsko kvůli nepřebírání přerozdělovaných uprchlíků z přetížené Itálie a Řecka, poznamenal, že komise opomíjí, kolik uprchlíků z válčící Ukrajiny přijalo Polsko, přestože tento krok pomohl uvolnit napětí na východě EU.

Na změně v čele vlády se domluvily špičky vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) ještě ve čtvrtek večer. Podle serveru Fakt24.pl Szydlová zůstane v Morawieckého vládě jako vicepremiérka a bude mít na starosti sociální záležitosti.

Opoziční politici před novináři vyjadřují soucit s ponížením Szydlové, která podle nich musela odejít, protože s jejím jménem se spojují kontroverzní změny a údajné porušování ústavy. Také ironicky připomínají, že bankéř Morawiecki před lety začínal svou politickou dráhu jako hospodářský poradce tehdejšího liberálního premiéra Donalda Tuska, tedy úhlavního nepřítele předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského. Ten je obecně pokládán za nejvlivnější postavu polské politiky, přestože formálně žádnou ústavní funkci nezastává.

Sám Tusk, který nyní předsedá summitům Evropské unie, pokládá za přehnané hlášky, že v čele vlády je "Tuskův člověk", i když liberální hospodářské názory a prozápadní gesta mohou svědčit o záměru zlepšit vztahy s Bruselem. "Jestli hovoříme o ovzduší konfliktu, drasticky rozdílných názorech a nepochopení mezi vládou ve Varšavě a prakticky celou Evropou, tak to není dílo premiérky Szydlové. Ta byla jen věrným vykonavatelem rozkazů (Kaczyńského)," prohlásil Tusk v TVN 24. Doufá, že za nového premiéra začne konečně s předsedou Evropské rady spolupracovat i jeho vlast, a to i při scelování roztržek mezi "starou" a střední Evropou. A jde podle Tuska i o problémy, které "navařil" Kaczyński, který ale "utíká" před odpovědností za svá rozhodnutí, přestože zemi skutečně vládne.

Témata: Mateusz Morawiecki Beata Szydlová Polsko