Trump šokoval svět! Uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Státy se bouří

Zeď nářků

Autor: stars24.cz

7. prosince 2017 2:22

Americký prezident Donald Trump dnes navzdory široké mezinárodní kritice uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby vypracovalo plán přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Trumpovo prohlášení kritizovala řada zemí, arabských, muslimských i západních. Podle Palestiny, OSN či EU americký prezident ohrozil řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Jako zatím jediný přivítal Trumpův krok Izrael.

Americký prezident prohlásil, že oznámení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele je začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle Trumpa mohou být řešením i dva státy, pokud si to obě strany budou přát. Palestinci ale trvají na tom, aby hlavním městem jejich státu byl východní Jeruzalém. Trump též zdůraznil, že Jeruzalém zůstane posvátným místem tří náboženství - judaismu, islámu a křesťanství.

Americký prezident řekl, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence, aby jednal o řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle šéfa palestinské autonomie Mahmúda Abbáse ale Trump svým prohlášením o Jeruzalému připravil USA o roli prostředníka v mírovém procesu. Totéž si myslí hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát, podle něhož je Trumpův krok je v "naprostém rozporu" s dosud podepsanými dohodami Palestinci a Izraelci i v rozporu s rezolucemi OSN.

Vážné obavy z ohrožení mírového procesu kvůli Trumpovu prohlášení vyjádřila šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Mimo jiné uvedla, že unie a členské země EU nebudou přesouvat diplomatická zastoupení do Jeruzaléma. Ten má být podle ní hlavním městem Izraele i Palestiny. Také generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že americké rozhodnutí ohrozí jednání mezi Izraelem a Palestinou. Zopakoval, že tento konflikt nemá jiné řešení než vytvoření dvou států.

Trumpa kvůli Jeruzalému kritizovala řada zemí, mimo jiné Turecko, Francie, Německo, Egypt, Írán, Jordánsko. Nejostřeji reagovalo radikální palestinské hnutí Hamas, které vyzvalo arabské a muslimské státy, aby "přerušily ekonomické a politické styky s americkým ambasádami a aby vyhostily americké velvyslance".

Například francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Trumpovo rozhodnutí porušuje mezinárodní právo a rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Totéž si myslí turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že status Jeruzaléma se musí vyřešit v rámci jednání dvou států.

Trump dnes také informoval, že nařídil ministerstvu zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zároveň ale řekl, že podepíše další půlroční odklad platnosti zákona o přesunu ambasády z roku 1995. Přesun se měl uskutečnit už do května 1999, od té doby ale američtí prezidenti odklad prodlužují vždy o šest měsíců.

Také Česko považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina společně s ostatními zeměmi EU, oznámilo české ministerstvo zahraničí. "O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě," uvedl Černínský palác.

Trumpovo prohlášení přivítali izraelští politici a premiér Benjamin Netanjahu ho označil za historické. "Jsme hluboce vděčni prezidentovi (Trumpovi) za jeho odvážné a správné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a připravovat otevření americké ambasády v tomto městě," prohlásil Netanjahu a vyzval další země, aby učinily stejný krok. Netanjahu přitom zdůraznil, že Jeruzalém bude stále posvátným místem tří náboženství.

Proti uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele už odpoledne demonstrovaly stovky Palestinců v Gaze. Někteří pálili vlajky USA a Izraele. Trumpovo prohlášení předem odsoudily všechny palestinské frakce a počínaje dneškem vyhlásily "tři dny hněvu".

Organizace islámské spolupráce (OIC) svolala na 13. prosince kvůli krizi kolem Jeruzaléma mimořádné zasedání do Istanbulu a Liga arabských států se kvůli této záležitosti mimořádně sejde už tuto sobotu

Témata: Donald Trump Izrael Jeruzalém