Putin neomezený vládce? Ohlásil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2018

Vladimír Putin v automobilce GAZ 3

Autor: stars24.cz

6. prosince 2017 21:23

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ohlásil, že v prezidentských volbách v březnu 2018 se bude ucházet o znovuzvolení hlavou státu na dalších šest let. "Ano, budu kandidovat na prezidenta," řekl při setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu.

"GAZ za vas, GAZ za vas (GAZ stojí za vámi, GAZ je pro vás)," skandoval podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC dav a Putin dodal, že lepší místo pro oznámení své kandidatury si nemohl vybrat. "Jsem si jist, že s vámi se vše povede," řekl.

Putin, pokládaný za jasného favorita voleb, se až dosud ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. Vysvětloval to tím, že po zahájení volební kampaně "všichni přestanou pracovat". Průzkumy současnému šéfovi Kremlu slibují hladké vítězství.

O zvolení prezidentem se 65letý Putin bude ucházet počtvrté. První dva mandáty byly čtyřleté, než byly prodlouženy ústavní novelou v době, kdy Putin stál v čele vlády (2008-2012), protože mu ústava nedovolovala zastávat nejvyšší úřad potřetí za sebou.

Ruští politici komentovali Putinovo oznámení slovy jako "historický den", "jistota zítřka" či "žádné překvapení", uvedl list Vedomosti. Podle něj Putinovo oznámení odstranilo "jedinou - a to ještě čistě symbolickou - záhadu prezidentských voleb 2018". A Rusko čeká dalších šest let, víceméně podobných dosavadní Putinově éře. Mezitím ovšem dospěje celá generace, která se za Putina narodila a pro kterou prezidentské volby znamenají jen výběr místa a data pro pronesení pár slov.

Putin dnes podle listu Kommersant předložil sněmovně návrh zákona, který má od Nového roku zajistit, že každý měsíc dostanou přídavky na děti rodiny, jejichž příjem nepřevyšuje půldruhanásobek životního minima. Tato dávka by měla odpovídat životnímu minimu stanovenému pro děti v daném regionu.

Experti ještě očekávají odpověď na otázku, zda Putin bude kandidovat "sám za sebe" s podporou podpisů 300.000 voličů (jako v letech 2000 a 2004), anebo jako kandidát vládní strany Jednotné Rusko (jako v roce 2012).

Volební kampaň má oficiálně začít v polovině tohoto měsíce. Jejím vyhlášením začne uchazečům běžet dvacetidenní lhůta pro předání potřebných dokumentů ústřední volební komisi.

Záměr kandidovat již vyjádřila televizní moderátorka Xenija Sobčaková, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij, podnikatel Boris Titov a opoziční předák Alexej Navalnyj, kterého ale úřady nechtějí do klání o Kreml pustit s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen.

Putin, který stojí u kormidla moci již 18 let, v říjnu ve Valdajském klubu na otázku ohledně plánů do budoucna odpověděl anekdotou o podnikateli, který náhle přišel o peníze, a tak vysvětluje ženě, že se budou muset z drahé vily přestěhovat na sídliště a taky vyměnit mercerdes za skromnou ladu. Nejistě se ženy ptá, zda ho bude dál milovat, a dostává odpověď: "Moc tě budu milovat. A taky se mi po tobě bude moc stýskat." "No, nemyslím si, že by se jim po mně moc stýskalo," dodal Putin.

Témata: Vladimír Putin Rusko