Vrchní představitel OSN míří do KLDR. Situace je velmi vážná!

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Autor: stars24.cz

4. prosince 2017 21:49

Náměstek generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman bude od úterý do pátku v Severní Koreji, kde má se zástupci komunistického režimu projednávat "otázky společných zájmů a obav". Oznámil to dnes mluvčí OSN, podle něhož jde o odpověď na dlouho platnou pozvánku Pchjongjangu k dialogu.

Zpráva o návštěvě přichází v době další eskalace napětí na Korejském poloostrově. Minulý týden provedl komunistický režim test své zřejmě nejpokročilejší balistické rakety dlouhého doletu. Dnes, i přes námitky Moskvy a Pekingu, začalo několikadenní společné cvičení vojenského letectva Jižní Koreje a Spojených států.

Nadcházející Feltmanova cesta je podle agentury Reuters první svého druhu od října 2011, kdy Severní Koreu navštívila hlavní koordinátorka humanitární pomoci OSN Valerie Amosová. O rok dříve do KLDR vyjel Feltmanův předchůdce Lynn Pascoe.

Feltman je bývalým významným činitelem amerického ministerstva zahraničí. V KLDR se má setkat s šéfem tamní diplomacie Ri Jong-hoem a s jeho náměstkem. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric neřekl, zda je v plánu také schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

"Sejde se také místním týmem OSN a s členy diplomatického sboru, navštíví také místa projektů OSN," řekl Dujarric. "Návštěva je odpovědí na dlouho platné pozvání úřadů v Pchjongjangu ke strategickému dialogu s OSN," dodal podle agentury AFP.

S pozváním prý Severokorejci přišli na okraj zářijového Valného shromáždění OSN. Na otázku, zda má aktuální krok připravit půdu pro návštěvu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, Dujarric odpověděl: "Doufáme, že později budeme vědět víc."

Témata: Severní Korea (KLDR) OSN