Zaplatili cizince Rusové? Tohle řekl Jihoameričan podezřelý z terorismu policii!

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

12. června 2024 10:05

Jihoameričan, který je v souvislosti se žhářským útokem na autobusy pražské MHD podezřelý z terorismu, řekl po zadržení policistům, že byl k provedení činu najat za peníze. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Premiér Petr Fiala (ODS) už v pondělí po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že muže pravděpodobně financovalo Rusko. 

Podle zdrojů webu Seznam Zprávy řekl Jihoameričan po sobotním zadržení policistům, že si ho na akci najali za peníze. "Ano, skutečně vypověděl, že ho naverbovali," uvedl jeden ze zdrojů. 

Zmíněný server však také napsal, že policie je v komplikované situaci, protože původní výpověď zadrženého neobstojí jako přiznání. Muž přitom odmítl dále vypovídat, jakmile byl obviněn, takže v policejním protokolu motiv chybí. Detektivové ale disponují informacemi z jeho mobilního telefonu. 

Premiér Fiala v pondělí poznamenal, že existuje podezření, že útok byl v rámci hybridní války organizován a financován z Ruska. K podobným událostem došlo i v dalších evropských zemích. Premiér ocenil dobrou práci bezpečnostních institucí, občané se podle jeho slov mohou cítit bezpečně. 

"Byli jsme zvyklí, že ruské útoky byly převážně hybridní, koncentrovaly se na IT infrastrukturu. Nyní se dostáváme do fáze, kdy se to může týkat i fyzických objektů," doplnil předsedu vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Rakušan byl už v neděli dotázán, zdali může případ zvlášť závažného trestného činu souviset s probíhajícími evropskými volbami. "Tuhle souvislost jsem zatím opravdu od nikoho neslyšel," odpověděl.

Policie oznámila zadržení hledaného cizince v neděli dopoledne, kdy zároveň potvrdila, že v Praze byla přijata preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu. Podle ministra vnitra na kauze pracují nejlepší vyšetřovatelé z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě a Bezpečnostní informační služby. 

Soud na zadrženého cizince, jemuž je 26 let, uvalil vazbu, přičemž mu v případě odsouzení hrozí za terorismus až doživotí. K pokusu o žhářský útok došlo minulý týden v garážích pražského dopravního podniku na Klíčově v Praze 9. 

Témata: Terorismus v ČR Policie ČR Rusko Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN)