Zákaz rozdělávání ohně ve středních Čechách: Ovlivní to pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic

Autor: Jan Hrabě

29. dubna 2024 18:27

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Středočeští hasiči informovali, že je zakázáno rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lesním porostu či jeho nejbližším okolí do vzdálenosti minimálně 50 metrů, v souvislém rostlinném porostu, na zemědělsky obdělávaných plochách a u stohů sena a slámy do vzdálenosti 100 metrů. 

Celoplošně je pak ve středních Čechách zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění tzv. lampionů štěstí, používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům, než k hašení, vjezd motorových vozidel na polní a lesní cesty a zastavení motorových vozidel na místech, kde by se spodní část vozidla mohla dostat do styku s lehce vznětlivými materiály, např. suchou trávou, slámou, strništěm, podrostem, listím či rozlitým palivem.

Meteorologové v pondělí rozšířili územní platnost výstrahy před nebezpečím vzniku požárů, která se dosud týkala jen jihozápadní Moravy. V dalších dnech se rozšíří do dalších oblastí, přičemž pokles rizika se očekává až v závěru pracovního týdne kvůli očekávaným srážkám.

"Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a zesilujícímu větru v dalších dnech rozšiřovat na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu a západu Čech. Riziko vzniku požárů poklesne v důsledku místních přeháněk pravděpodobně v pátek 3.5.," uvedl ústav na sociální síti X.

Témata: Požáry Pálení čarodějnic středočeský kraj