Zahřívaný tabák s příchutí končí. Dnes začíná platit zákaz prodeje

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

23. října 2023 10:30

V Česku se od pondělí nesmějí prodávat zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi a aromaty. Zákaz vyplývá z evropské směrnice, která musela začít platit nejpozději právě dnes. 

Dnes nabývá účinnosti novela zákona, podle které je nově zakázáno uvádět na trh zahřívané tabákové výrobky a podle které již nyní možné, aby tyto výrobky obsahovaly aromata v jakékoliv z jejich složek, zejména ve filtrech, papírech, baleních nebo kapslích, a jiné technické prvky umožňující změnu vůně nebo chuti tabákových výrobků nebo intenzity jejich kouře.

"Dne 23. října 2023 skončí doprodej zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickou příchutí a balení zahřívaných tabákových výrobků ke kouření budou muset být označena informačním sdělením a kombinovaným zdravotním varováním. Uvádění těchto výrobků na trh po uvedeném datu je zakázáno," avizovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Zákaz vyplývá ze směrnice Evropské unie, která určila dnešní datum jako nejzazší termín účinnosti. Podle zprávy Evropské komise došlo k podstatné změně okolností ohledně zahřívaných tabákových výrobků, především vzrostl objem prodeje. 

Loni v Česku užívalo zahřívané tabákové výrobky 6,6 procenta dotázaných, ukázaly výsledky reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav. 

Šlo o mírný pokles o čtyři desetiny procenta v porovnání s rokem 2021. Denně užívalo zahřívaný tabák 4,3 procenta dotázaných, častěji šlo o ženy. Nejvíce uživatelů spadalo do věkové kategorie mezi 25 až 44 lety. 

Témata: Kouření E-cigarety