Zahájení olympiády není bez potíží! Dopravu v Paříži ochromili žháři

Paříž, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

26. července 2024 10:30

Několik nádraží v Paříži se v noci stalo terčem žhářských útoků zaměřených na železniční infrastrukturu. Tyto útoky výrazně narušily provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí, jak dnes ráno oznámil francouzský železniční dopravce SNCF. 

Provoz bude v den zahájení olympijských her výrazně omezen a komplikace potrvají nejméně do konce víkendu, uvádí server France 24.

Podle SNCF šlo o "rozsáhlý koordinovaný útok" s cílem paralyzovat vysokorychlostní vlaky TGV. Některé vlaky byly odkloněny na běžné tratě, ale mnoho spojů bude muset být zrušeno. Opravy budou trvat minimálně celý víkend, cituje SNCF agentura AFP.

Nejhorší situace je na nádraží Montparnasse, kde stovky cestujících zatím marně čekají na informace. Vlaky mají zpoždění až dvě a půl hodiny a mnoho spojů bylo zrušeno, uvedla stanice BFM TV.

SNCF krátce před 9:00 uvedla, že trať Paříž-Lille je zcela mimo provoz, zatímco tratě na východ, jihovýchod a západ jsou značně omezené.

Dnes večer budou v Paříži slavnostně zahájeny letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině bude doprovázen zvýšenými bezpečnostními opatřeními, včetně bezletové zóny v okruhu 150 kilometrů od města. 

Témata: Francie Paříž Policie Francie olympijské hry 2024