Záhadná smrt Navalného: Rodina nesmí k tělu! Co víme o vyšetřování?

Alexej Navalnyj

Autor: Pavel Krejčí

19. února 2024 10:42

Ruské úřady v pondělí nepustily matku Alexeje Navalného a jeho právní zástupce do márnice v Salechardu na severu země, kde se má nacházet tělo zesnulého opozičního politika. Uvedla to jeho mluvčí Kira Jarmyšová, podle které bylo pozůstalým sděleno, že příčina smrti je nadále předmětem vyšetřování. 

Na slova Jarmyšové upozornil server Meduza. "Brzy ráno Alexejova matka a advokáti přijeli k márnici. Dovnitř je nepouštějí. Jednoho z advokátů doslova vystrčili. Na otázku, zda tam je Alexejovo tělo, pracovníci neodpovídají," napsala na sociální síti X. 

Vyšetřovací výbor sdělil pozůstalým, že vyšetřování okolností smrti prominentního vězně bylo prodlouženo. "Jak dlouho to ještě bude trvat, není známo. Příčina smrti je stejně jako dříve 'nezjištěna'. Lžou, natahují čas a ani to neskrývají," dodala mluvčí Navalného. 

Navalnyj zemřel podle prohlášení federální vězeňské služby v pátek, když po procházce upadl do bezvědomí. Veškeré resuscitační pokusy skončily neúspěchem, lékaři potvrdili úmrtí.

Navalnyj byl jedním z nejvýraznějších kritiků prezidenta Putina a jeho vlády, organizoval různé protesty a kampaň proti korupci, což vedlo k jeho opakovaným zatčením a obviněním. Stal se také terčem několika útoků, včetně jednoho, který vedl k otravě nervovým jedem v srpnu 2020. Po otravě byl převezen do Německa, kde byl léčen.

Rusko popíralo zodpovědnost za jeho otravu, ale německá vláda a další západní země obvinily ruské úřady. Navalnyj se později vrátil do Ruska v lednu 2021, ihned po příletu byl zatčen. V dubnu téhož roku byl odsouzen k trestu odnětí svobody a následně uvězněn.

Témata: Alexej Navalnyj Rusko