Začátek zimního času je tady! Víte, jak si zítra přenastavit hodiny?

Změna času

Autor: Jan Hrabě

26. října 2024 19:01

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

Čas se mění dvakrát do roka, přičemž říjnová změna je ta příznivější, jelikož prodlužuje poslední říjnovou neděli o hodinu. Letní čas skončí během nadcházející noci v 02:59:59 a ručičky se v tu chvíli vrátí na 02:00:00. 

Probíhající víkend tak sám o sobě bude o hodinu delší, ovšem letos na něj ještě přímo navazuje státní svátek Den vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Volno se nám tak protáhne ještě o dalších 24 hodin. Děti navíc mají v úterý a ve středu dvoudenní podzimní prázdniny. 

Historie změny času u nás je zásadně spojena s oběma světovými válkami. Poprvé byl, tehdy ještě v Rakousku-Uhersku, letní čas zaveden v roce 1916 a uplatňoval se až do závěrečného válečného roku 1918.

Poté se vrátil až za druhé světové války, kdy v protektorátu platil nepřetržitě více než dva a půl roku od dubna 1940. Následně se střídal se standardním pásmovým časem až do roku 1949.

Definitivně se u nás letní čas uchytil v roce 1979, kdy se ustálila i noc ze soboty na neděli během posledního březnového víkendu jako okamžik změny. Od roku 1996 je v souladu s celou EU zaveden až do října, v Česku do té doby končil v září. 

Témata: Změna času