Z tornáda na Slovensku je downburst. Meteorolog popsal, co poškodilo termální koupaliště

Termální koupaliště Podhájska poškodil downburst. 5

Autor: Jan Hrabě

30. srpna 2023 15:50

Podezření na tornádo na Slovensku se nepotvrdilo, uvedli tamní odborníci. O značné škody v areálu termálního koupaliště Podhájska se postaral tzv. downburst. K události došlo v noci z pondělí na úterý, oblíbená atrakce zůstává mimo provoz. 

O možném výskytu tornáda byli přesvědčeni někteří očití svědkové. Podle slovenských médií strhával silný vítr dřevěné stánky či ploty, dokonce převrátil karavan s mladou rodinou, které museli pomoci hasiči. Rozmary počasí se naštěstí obešly bez oběti na životech či vážnějšího zranění. 

Odborníci v úterý za přítomnosti starosty vykonali obhlídku škod a dospěli k závěru, že jejich charakter odpovídá jevu zvanému downburst. "Vzniká ze silného sestupného proudu bouřky anebo bouřkového systému. Podle výraznosti škod je možné odhadovat, že nárazy větru dosahovaly až kolem 150 km/h," uvedl meteorolog Miroslav Šinger z SHMÚ. 

Tornádo lze podle expertů s vysokou pravděpodobností vyloučit. "Posouzení výskytu tornáda podle způsobených škod je velmi náročné, tomuto tématu se i v rámci meteorologie věnuje jen zlomek meteorologů. Tato úloha vyžaduje značnou dávku vědomostí a zkušeností přímo z terénu, jejichž absence může lehce vést k nesprávným závěrům," dodal Šinger. 

Termální koupaliště Podhájska je každopádně po větrné smršti do odvolání uzavřené. "Chtěli bychom Vám ze srdce poděkovat za podporu a milá slova, která nám směřujete na sociálních sítích či ve zprávách. Také děkujeme všem, co se rozhodli obětovat svůj volný čas a přišli pomáhat odstranit následky," uvedli provozovatelé na facebooku.

Tornádo je silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit velké škody. V Česku udeřilo to nejhorší před dvěma lety, konkrétně 24. června 2021, na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyžádalo si šest lidských životů, stovky zraněných a miliardové škody.

Témata: Tornádo Počasí Podhájska Slovensko