Z Rhodosu pomohl během požáru dostat tisíce Čechů. Ministerstvo se zastalo diplomata

Ministerstvo zahraničních věcí

Autor: Jan Hrabě

5. srpna 2023 15:25

V české diplomacii stále rezonuje napjatá situace, která nastala v druhé polovině července kvůli ničivým lesním požárům v Řecku. Černínský palác se v pátek zastal velvyslance Jakuba Karfíka a ocenil jeho příkladnou práci během kritického období. Diplomat podle ministerstva pomohl dostat domů tisíce českých turistů. 

Ministerstvo zahraničích věcí v pátek večer uvedlo, že se důrazně ohrazuje proti kritice na adresu velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka. "Zastupitelský úřad v Athénách ukázal výbornou týmovou práci během ničivých požáru na ostrově Rhodos. Pan velvyslanec byl první, kdo upozornil pražské ústředí MZV na kritický vývoj situace," napsalo na sociální síti X.

"On a jeho tým byli k dispozici jak českým občanům v nouzi, tak cestovním kancelářím a díky rychlým reakcím našich diplomatů, kteří pracovali 24 hodin denně, se podařilo dostat domů tisíce českých turistů. Šlo o ukázkovou práci české diplomacie během letní turistické sezóny," sdělil úřad.

Černínský palác dodal, že diplomat se na konci léta setká se zástupci cestovních kanceláří a společně si vyhodnotí letní turistickou sezónu. 

V Řecku ji letos výrazně poznamenaly ničivé lesní požáry. Oheň pohltil na 50 tisíc hektarů porostu. Kromě Rhodosu byla situace špatná také na ostrově Korfu. Ministr pro klimatickou krizi a ochranu obyvatelstva Vassilis Kikilias uvedl, že za červenec bylo zaznamenáno 1470 požárů. Deset z nich bylo velkých. 

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve středu během televizního rozhovoru pro pořad Good Morning Britain řekl, že lidé, jejichž dovolenou na ostrově Rhodos zkrátil šířící se oheň, dostanou možnost zdarma vyrazit na týdenní pobyt na jaře nebo na podzim. 

Témata: ministerstvo zahraničí Rhodos Řecko požáry v Řecku