"Smradlavá, proradná prasata! Senilního Zemana zabít!" V ODS to vře kvůli slovům o restitucích!

Miloš Zeman na Matějské pouti 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

19. května 2019 16:14

Předseda ODS Petr Fiala odsoudil jako neakceptovatelné vyjádření občanského demokrata z Jesenice u Prahy a zastupitele Martina Langa na adresu prezidenta Miloše Zemana. Lang na sociálních sítích na konci dubna prezidenta označil za morální zrůdu kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi. V příspěvku na facebooku plném vulgarismů, který je již smazán, nabádal také k zabití prezidenta. Záležitost bude řešit Langova místní organizace, tedy oblastní sdružení ODS pro Prahu - západ. Už bylo svoláno jednání. Fiala očekává, že bude "postupovat dostatečně razantně, aby se něco takového neopakovalo".

"Příspěvek pana Langa na facebooku vyzývající k usmrcení prezidenta republiky je bez jakékoliv pochyby naprosto nepřijatelným projevem, který je v přímém rozporu nejen s hodnotami Občanské demokratické strany, která samozřejmě ze své podstaty odmítá násilí jako prostředek řešení politických rozporů, ale i v rozporu s elementární lidskou slušností a kulturností," konstatoval ve vyjádření zaslaném ČTK předseda středočeské ODS Jan Skopeček.

Předseda dodal, že pro "takový nechutný projev" nemá jakoukoliv omluvu. "Přesto, že s panem prezidentem Zemanem v lecčem zásadně nesouhlasíme, chtěl bych ho ubezpečit, že členové středočeské ODS jsou slušní lidé a inkriminovaný příspěvek je ojedinělým, odsouzeníhodným excesem," doplnil Skopeček.

Fiala podle svého vyjádření v televizi Prima očekává "patřičné kroky" od místní organizace. "Je třeba se od toho distancovat," řekl Fiala s tím, že takové jednání je naprosto nepřijatelné, i kdyby bylo myšleno jako nadsázka.

Podle vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pro média je příspěvek Langa jednoznačně případem pro orgány činné v trestním řízení. Obrátil se kvůli tomu na policii.

O Langově výlevu na adresu poslanců a prezidenta informoval server Náš region. Lang v něm označil poslance, kteří hlasovali pro zdanění náhrad církvím, za "smradlavá, proradná prasata", která je třeba "pozabíjet, aby svou morální zrůdností nenakazili zbytek národa". Prezidenta pak nazval debilním senilním bolševikem, kterého je třeba zabít též.

Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích, 23. dubna. Novelu poslanců KSČM, jež zdanění zavádí, pak Zeman podepsal 2. května. Zdanění náhrad ale ještě může zrušit Ústavní soud. Napadnout je chce část senátorů i poslanců, podle nichž je protiústavní.

Témata: Martin Lang (ODS) Miloš Zeman ODS Petr Fiala (ODS) Jan (ODS) Skopeček církevní restituce