Nehoda na pražském letišti! Srazila se letadla plná lidí!

SmartWings a ČSA

Autor: stars24.cz, ČTK

17. května 2019 14:38 | Aktualizováno: 17. května 2019 16:35

Na ranveji Letiště Václava Havla v Praze se dnes krátce po poledni střetla při pojíždění dvě letadla společnosti Smartwings. Nikomu z cestujících se nic nestalo. ČTK to sdělila mluvčí dopravce Vlaďka Dufková. Rozsah poškození letounů podle ní není velký, obě letadla se nejspíš vrátí do provozu už o víkendu. Skupina Smartwings počítá při letním provozu celkem s 64 letadly. Od března má dopravce dočasně odstaveno sedm strojů Boeing 737 MAX, dalších devět měl v létě převzít od výrobce.

Při pojíždění po pojezdových drahách se dotkla dvě letadla, a to koncem křídla jednoho stroje s koncovou částí druhého. Všichni cestující jsou v pořádku a provoz na letišti není nijak omezen, řekl ČTK mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň. V obou případech šlo podle Dufkové o letadla Boeing 737-800.

Dufková uvedla, že nehoda se stala mimo vzletovou dráhu. Rozsah poškození letadel podle ní není velký, jeden ze strojů by měl být zprovozněn už dnes v noci, druhý nejspíš během víkendu.

Jedno z letadel mířilo do Funchalu na portugalském ostrově Madeira. Cestovalo v něm 160 pasažérů. Druhé letadlo se 118 cestujícími mělo letět do Monastiru v Tunisku. Pro obě linky společnost připravuje náhradní letadla, která by měla být zřejmě připravena v řádu několika hodin.

Bad start of the summer season for Smartwings. Two Boeings 737 hit each other at Prague Airport. pic.twitter.com/5XPno8LCNk

— flyRosta (@flyrosta) 17. května 2019

Josef Bejdák z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod České televizi řekl, že šlo o malou nehodu bez velkých následků. Vyšetřování příčin srážky podle něj potrvá zhruba tři měsíce. Viníkovi v krajním případě hrozí zastavení činnosti, o čemž rozhoduje Úřad pro civilní letectví, případně samotný dopravce.

Smartwings se v současnosti potýká s problémy s letadly Boeing 737 MAX 8, která musel dočasně vyřadit z provozu. Provoz těchto strojů v březnu+ zakázala po nehodě stejného stroje v Etiopii Evropská agentura pro bezpečnost létání. Smartwings vlastní sedm těchto letounů, dalších devět měla společnost převzít do léta. Dopravce je zatím nahrazuje dalšími stroji ze své flotily, pro letní sezonu zároveň oznámil snížení počtu svých letů o osm procent.

Flotila Smartwings se skládá z typů letadel Boeing 737-700, Boeing 737-800, Boeing 737-900ER, Boeing 737 MAX 8 a Cessna Citation.

Témata: Letecké nehody Letiště Václava Havla Praha boeing Smartwings