Den matek! Jak a kdy se slaví u nás a ve světě?

ženy

Autor: Jan Novák, stars24.cz

12. května 2019 5:59

Den matek u nás tradičně připadá na druhou květnovou neděli. V tento den se projevuje úcta maminkám a všeobecně mateřství. Kdy se tato tradice poprvé objevila? Odkud tento svátek vlastně pochází? Jak a kdy se slaví ve světě?

Tento rok u nás připadá Den matek na neděli 13. května. V různých částech světa se však tento svátek slaví v různých termínech. Jedno ale zůstává stejné všude, a to je hlavní myšlenka tohoto svátku – tedy projevování úcty a lásky maminkám a jakási oslava mateřství. V tento den dostávají maminky zejména od svých dětí drobné dárky, jako jsou květiny, papírová přáníčka nebo něco dobrého na zub.

Historie

Počátky tohoto svátku můžeme spatřovat již v tradicích starověkého Řecka. Právě zde lidé uctívali bohyni Rheu (Kybelé), což byla matka všech bohů. Oslavy se pojily s projevováním úcty všem matkám, plodnosti a mateřství. Podobné uctívání matek a plodnosti bychom našli i v jiných oblastech starověkého světa. Také na našem území probíhaly obdobné oslavy v období pravěku.

Ze 16. století je doloženo slavení svátku matek na území Anglie. Jednalo se o Mateřskou neděli (či také Neděli matek), která se slavila v postním období před Velikonocemi. V tento den dostávali především chudí sloužící a chudé služebné v bohatých rodinách dovolenou, aby mohli jet za svou rodinou a svou matkou. Mnohdy se totiž chudí lidé stěhovali za prací do bohatých rodin na dlouhé vzdálenosti, a tak se vlastně odtrhli od své rodiny. O Mateřské neděli tak měli příležitost se se svou rodinou a především se svou maminkou vidět.

O Dni matek coby mezinárodním svátku, který se každý rok slavil na počest matek a mateřství, se začalo poprvé uvažovat v roce 1907, a to v souvislosti s ženou jménem Anna Reeves Jarvisová, která byla bojovnicí za práva matek. Její dcera Anna Marie Jarvisová pak byla zakladatelkou Dnu matek ve Spojených státech amerických – svátek byl poprvé veřejně oslavován v roce 1908. Od roku 1914 pak Den matek coby mezinárodní svátek připadá na druhou květnovou neděli. Toto pravidlo zavedl americký prezident Woodrow Wilson.

V České republice Den matek připadá stejně jako v Americe na druhou neděli v květnu. Poprvé se u nás tento svátek slavil v roce 1923, kdy ho začala propagovat Alice Masaryková, dcera prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a aktivistka za práva žen. Po druhé světové válce se začal více slavit Mezinárodní den žen dne 8. března, a Den matek byl kvůli tomuto svátku tak trochu přehlížen, ovšem s menší intenzitou se stále připomínal. Po roce 1989 Den matek opět nabral na významu.

Den matek ve světě

Datum i podoba slavení Dnu matek se může v jednotlivých zemí světa lišit. Jak již bylo zmíněno, ve Spojených státech amerických Den matek připadá na druhou květnovou neděli. Jedná se zde o významnou rodinnou událost, kdy maminky dostávají snídani do postele a dárečky, celý den nemusí nic dělat. Tradičně navštěvují rodiny restaurace, čajovny či kavárny.

Ve Velké Británii slaví Den matek na čtvrtou postní neděli, tři týdny před velikonočními svátky, stejně jako tomu bylo v této zemi již v 16. století. V minulosti byl Den matek spojen s návštěvou rodiny a kostela či pečením mandlového koláče. Dnes se anglické oslavy Dnu matek podobají těm americkým.

V Mexiku připadá Den matek na den 10. května. Maminky zde dostávají květiny a drobné dárky, rodiny si dopřávají dobré jídlo, kapely hrají serenádu Las Mananitas. Den matek zde probíhá ve znamení bujarého veselí.

V Japonsku se původně svátek Haha no Hi, tedy Den matek, slavil v den narozenin císařovny Kódžun dne 6. března. Dnes však i Japonci mají Den matek druhou květnovou neděli. Maminky zde tradičně dostávají karafiáty.

Témata: den matek ženy Květiny