V Brně na Riviéře u Svratky poteče pivo proudem

Pivo 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

10. května 2019 8:31

Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte pod značkou PIVEX otevřou pivní kohouty od 16. do 18. května v areálu Riviéry u řeky Svratky v Brně-Pisárkách.

Během tří dnů mohou vyznavači zlatého moku ochutnávat více než stovku piv, nealko nápojů, ochucených piv, alkoholických speciálů a dalších nápojů z  28 velkých pivovarů a řemeslných minipivovarů a dalších výrobců z různých koutů naší země. V rekreačním amfiteátru Riviéry bude připravena kromě hlavního zábavného programu také fan zóna s dvěma hokejovými přenosy české reprezentace z mistrovství světa, pivovarské soutěže a také vzdělávací pořady – škola čepování, pivní kvízy i další prezentace. Mezi čepovanými pivy budou značky piv oceněné v některé ze dvou oficiálních a nejprestižnějších odborných soutěží pod značkami PIVEX a ČESKÉ PIVO pro velké pivovary a degustační soutěže JARNÍ CENA ČESKÝCH SLÁDKŮ pro minipivovary. V zábavných programech se představí Zuzana Gamboa & Band, Kabrňáci, Tomáš Kočko & Orchestr a další.

Slavnosti piva na Riviéře zahájí brněnská primátorka Markéta Vaňková ve čtvrtek 16. května těsně po 17. hodině – podle historických tradic slavnostním naražením sudu piva dřevěnou palicí. Asistovat jí budou emeritní primátorka města Brna Dagmar Lastovecká (zahajovala pivní slavnost v Brně před 25 lety), výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová a další osobnosti. Už před 17. hodinou vyjede slavnostní kolona s koňským pivovarským povozem od pivovaru Starobrno směrem k výstavišti přes ulice Křížkovského a Bauerovu až na Riviéru.

Jméno Františka Ondřeje Poupěte ve spojení se zavedenou značkou PIVEX nezvolili organizátoři náhodou. Osobnost sládka Poupěte je totiž úzce spjata s Brnem, stejně jako už téměř třicet let profesionální pivovarské akce pod symbolem značky PIVEX (původně pivní veletrh v období 1992 – 2000 na výstavišti). Sládek F.O. Poupě působil v Brně na přelomu 18. a 19. století, kdy vařil pivo v Brněnském městském pivovaru na Šilingrově náměstí. Poupě je zakladatelem už ve své době moderního vaření piva českého typu. Je reformátorem, historiky i pivovarníky uznávaným zakladatelem celosvětově unikátního českého pivovarnictví současnosti. Už na konci 18. století vydal první českou vědeckou publikaci o výrobě piva. Následně v roce 1801 vydal první českou učebnici o pivovarnictví pod názvem „Počátkové základního naučení o vaření piva“.

Slavnosti piva probíhají pod záštitou JUDr. Markéty Vaňkové – primátorky města Brna, JUDr. Bohumila Šimka – hejtmana Jihomoravského kraje a Ing. arch. Vojtěcha Mencla – starosty MČ Brno-střed. V obnovené podobě pivní festival připravila a produkuje společnost SNIP & CO ve spolupráci se STAREZ-SPORT a dalšími partnery. Slavnosti piva F.O. Poupěte probíhají s podporou statutárního města Brna a jsou programovou předpremiérou a pozvánkou na zábavný ohňostrojný festival IGNIS BRUNENSIS, který oficiálně zahajuje o týden později.

Informace pro návštěvníky

pivní slavnosti budou otevřeny ve čtvrtek 16.5. a v pátek 17.5 od 13 do 23 hodin, v sobotu 18.5. od 10 do 23 hodin (prodej ve stáncích bude vždy nejdéle do 22.30 hodin) 60 Kč základní jednorázové vstupné osoba/den40 Kč pro studenty brněnských univerzit po předložení platného ISIC průkazu vstup zdarma – senioři od 65 let, děti do 15 let (jen v doprovodu dospělé osoby) čepování piva a nápojů bude do jednorázových kelímků – v místě bude probíhat ve spolupráci s pivovarem Starobrno motivační samosběr a třídění kelímků – za každých nasbíraných a odevzdaných 30 kelímků na vyznačeném místě obdrží návštěvník „pivenku“ na jedno pivo Starobrno Medium zdarma na Slavnosti piva se návštěvníci nejlépe dostanou na zastávku MHD „Riviéra“ autobusy DPMB č. 44 a 84, které bude Dopravní podnik města Brna podle potřeby posilovat na Riviéře je nutné dodržovat zákaz vstupu do bazénů a zákaz vstupu do areálu se psy a jinými zvířaty

Témata: Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte Brno Pivo