Tanky v plamenech obletěly svět! Majitel počítá milionové škody!

Poškozené tanky po nehodě na Pražském okruhu (3. 5. 2019)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. května 2019 15:05

Zpráva, která obletěla celý svět, bohužel dorazila i do Muzea obrněné techniky ve Smržovce. Po včerejší vážné dopravní nehodě na Pražském okruhu tam počítají škody, které stoupají do řádu milionů korun. Oba americké tanky totiž nenávratně poškodil požár.

Vážná dopravní nehoda, která se včera odehrála na Pražském okruhu, zaujala média po celém světě. O události informovaly americké listy New York Times nebo Washington Post, psalo se o ní však i v Rusku a dalších zemích. Důvod? Zaujala především informace o hořících amerických tancích, kteří se nehody s vězeňským autobusem, která si vyžádala jeden lidský život, účastnily.

Český deník Právo požádal o informace o stavu tanků majitele Muzea obrněné techniky ve Smržovce, odkud historická vojenská technika pocházela. Kolizi odnesly provozuschopné stroje z dob druhé světové války, konkrétně stíhač tanků M36 Jackson z roku 1944 a ještě o dva roky starší lehký tank Stuart M3.

U požáru autobusu na Pražském okruhu v oblasti Řeporyj zasahují dvě jednotky hasičů. pic.twitter.com/AtnJnzm0eO

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) 2. května 2019

„Lidé se ptali, jak je možné, že hořely americké tanky u Prahy. Nic se toho dne nešířilo po světě natolik rychle a spolehlivě jako tahle špatná zpráva. Důkazem je spousta ohlasů napříč kontinentem,“ řekl Právu majitel muzea Jaroslav Janoušek. Tanky cestovaly na Slavnosti svobody do Plzně, utrpěly však značné škody.

Požár na ně totiž zapůsobil jako tavicí pec. Stíhač Tanků Jackson je podle Janouška značně ohořelý, uvnitř totálně černý. Plameny nejspíš zničily převodovku a pogumovaná pojezdová kola. „Škody utrpěl i Stuart, jejž jsme dávali dohromady pět let,“ povzdechl si Janoušek.

Tanky Jackson a Stuart jsou v Česku k vidění také v muzeu v Lešanech, v Evropě už je pak mají pouze ve Slovinsku, kde je tamní armáda využívala ještě před 18 lety. Cena každého z nich je minimálně 4 miliony korun.

Muzeum ve Smržovce patří díky 18 provozuschopným strojům, jejichž cena neustále roste, ke světové špičce. „Pokud jste začátkem devadesátých let minulého století dali za ruský hodně rozšířený tank T-34 kolem 60 tisíc korun, tak dnes zaplatíte možná 2,5 milionu,“ uvedl majitel muzea pro Právo.

Témata: Nehody autobusů Tanky Praha