V Česku je akutní nedostatek léků! Podívejte se, komu hrozí vážné problémy!

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. dubna 2019 10:16 | Aktualizováno: 27. dubna 2019 16:40

Z řady důvodů chybí v současnosti v Česku několik desítek velice důležitých léčiv včetně vakcíny proti dětské obrně nebo léku na štítnou žlázu. Zatímco dodávka některých z nich bude obnovena již brzy, mnohé nebudou k dispozici ještě několik měsíců.

Podle zjištění Blesk Zpráv je výpadek hlášen minimálně u 25 léčivých přípravků, přičemž pro některé z nich neexistuje adekvátní náhrada. Až do června budou chybět léky na osteoporózu, nedostupný je i Berodual pro astmatiky nebo lék Euthyrox na štítnou žlázu. Potvrdila to mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Problematický je také výpadek očkovací vakcíny proti dětské obrně Imovax, její dodávka by však měla být obnovena už v následujících dnech. Mezi těžce nahraditelné léky se řadí také Concerta pro lidi s ADHD, Opthalmo-Azulen na hojení očních víček, mast na atopický ekzém Elocom nebo Algolutin, který se podává v případě hrozícího potratu.

Citlivé jsou i výpadky dodávek některých antidepresiv a léků na úzkost, jako jsou např. Oxazepam, Prothiaden nebo Elontril. Odborníci si uvědomují, že pacienti jsou zvyklí na životní rituály, mezi které může patřit i braní léků. Problémem je také fixace pacienta na daný přípravek, náhrada jiným lékem může narušit důvěru v léčbu.

Důvody výpadků jsou různé, může je způsobit kupříkladu pozastavení výroby, závada kvality, ale i nedostatečná distribuce. Výroba navíc probíhá v cyklech, kdy se na jediné výrobní lince střídá výroba desítek druhů léčiv.

„Pokud pak dojde k nějaké závadě výrobní linky, kvality léčivé látky, zjištění závady kvality již hotového léčivého přípravku nebo k výpadku podobného léku jiného výrobce, dochází k nedostatku léku,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy mluvčí lékárníků Michaela Bažantová.

Témata: léky zdraví Zdravotnictví