Čeští řidiči zaplatí PEKELNĚ VYSOKÉ ceny! Benzín a nafta prudce porostou!

Benzinky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. dubna 2019 21:23

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Cena benzínu vzrostla o patnáct haléřů na 32,70 koruny za litr, zatímco nafta zdražila o třináct haléřů na 31,98 koruny za litr. Podle odborníků pohonné hmoty nadále podraží.

Důvodem je podle ekonoma Lukáše Kovandy pokračující růst cen ropy na světových trzích. "V letošním roce ropa na světových trzích podražila o skoro 39 procent. Začátkem roku se barel severomořské ropy typu Brent prodával za cenu kolem 54 dolarů za barel, dnes stojí více než 74,60 dolaru," uvedl.

Toto postupné, dvacetidolarové zdražení barelu ropy se zpožděním dvou až tří týdnu promítá do cen pohonných hmot v ČR. Jejich cena se podle odborníka tak pohybuje na maximu od loňského prosince v případě benzínu, resp. od začátku letošního ledna v případě nafty.

"Benzín od svého letošního dne v půli února zdražil o 7,8 procenta, zatímco nafta od stejné doby přidala 3,6 procenta. Slabší cenový nárůst v případě nafty souvisí s koncem zimní topné sezóny, jelikož nafta je zhusta využívána i pro produkci tepla. Zdražování pohonných hmot přispělo k tomu, že míra spotřebitelské inflace v březnu vystoupala na úroveň tří procent, nejvýše od roku 2012," dodal.

Další prudké zdražení zastihlo ropu počátkem tohoto týdne, na Velikonoční pondělí. Došlo k nejprudšímu jednodennímu zdražení od letošního ledna. Ropa Brent se dokonce dostala na svoji nejvyšší cenovou úroveň od loňského listopadu.

Příčinou „velikonočního“ prudkého zdražení ropy na světových trzích byl podle ekonoma fakt, že Trumpova administrativa už nebude přivírat očí nad tím, že některé třetí země dovážejí íránskou ropu. "V tuto chvíli hned osm zemí stále může odebírat ropu a ropné produkty od Teheránu, aniž by přitom čelily sankcím ze strany Spojených států. Mezi těchto osm zemí patří Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Turecko, Itálie a Řecko. Dovážet bez sankcí íránskou ropou budou moci už jen do 1. května, kdy vyprchá příslušná dočasná výjimka americké vlády," vysvětlil.

Trump se ale obává až příliš zdražující ropy, jelikož drahé pohonné hmoty v USA by mohly snížit jeho šanci na znovuzvolení v příštím roce. A čeští řidiči by mohly těžit právě z této Trumpovy obavy. Prudké zdražování pohonných hmot, příznačné pro uplynulé týdny, totiž postupně ustává.

Další růst ceny benzínu i nafty je sice nevyhnutelný, nicméně nebude prý tak dramatický. Navzdory dalšímu zdražení ropy z uplynulého. Lze totiž očekávat, že Trump bude vyvíjet tlak na Rijád, aby dále neomezoval těžbu ropy. Rijád má dvojí motivaci Washingtonu vyhovět. 

Témata: řidiči češi pohonné hmoty Benzín