Ohnivé peklo: U Plzně hoří les, kouř je vidět zdaleka!

Na severním okraji Plzně směrem na vrch Krkavec hoří les

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

22. dubna 2019 18:48 | Aktualizováno: 22. dubna 2019 22:04

Desítky hasičů bojují už zhruba tři hodiny s rozsáhlým požárem Chotíkovského lesa na severním okraji Plzně za sídlištěm Lochotín. Po 18:00 se jim podařilo zastavit šíření ohně. Plameny zasáhly plochu zhruba šesti hektarů. Kouř je vidět ze všech stran Plzně. Hasit pomáhá vrtulník s bambivakem, plnicí stanoviště bylo zřízeno na stanici Košutka. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé Chotíkova ale musejí zavírat okna. Požár už se nešíří ani na zemi, ani v korunách stromů, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a žádají turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. "Je tu mnoho neukázněných 'čumilů', kteří si to fotí a natáčejí a komplikují zásah," řekl Poncar. Místo se nedá nijak uzavřít, lokalita je protkaná cyklostezkami.

Dvě hlavní ohniska jsou kolem kóty 402 a kolem pramene Boleveckého potoka. "Největší plamenné hoření už je shozeno, už to jen doutná a jen místy vyleze plamínek," uvedl Poncar. Podle něj se plocha bude do hloubky prolévat dlouho, zřejmě až do rána.

"Na Lochotín zatím kouř nejde, spíše na Chotíkov. Požár monitorujeme, jsem v kontaktu s hasiči," řekla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová. Podle jejího odhadu je zasažena plocha jednoho kilometru čtverečního, starostka je na místě.

Starostka Chotíkova Eva Hirschfeldová uvedla, že místní musí zavírat okna, kouř je hodně cítit, i když už je trochu menší. "Máme uzavřenou jednu místní komunikaci na naše dva nové satelity (rodinných domků) Ovčín a Štuperk, protože tam projíždějí hasičské vozy. Vyhlásila jsem opakovaně rozhlasem, aby občané dbali zvýšené opatrnosti," řekla ČTK Hirschfeldová.

Obecní les v katastru obce Chotíkov hojne navštěvují místní, hlavně z Lochotína. "Tam se mohlo stát cokoliv, nějaký nedopalek," řekla Hirschfeldová.

V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Témata: Plzeň Hasiči požáry lesů v ČR