Medvěd v kleci. Ochranáři v Beskydech konečně odchytili šelmu

Odchyt medvěda v Beskydech 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 10:35 | Aktualizováno: 9. dubna 2019 12:23

Ochráncům přírody se včera povedl velký úlovek, konečně totiž v Beskydech odchytili medvěda. Stokilové samici této šelmy připevnili obojek, aby ji mohli nadále sledovat, a následně ji pustili na stejném místě zpátky do přírody.

Včera večer se ochráncům přírody podařilo odchytit do nastražené klece medvěda, který se už déle než měsíc pohybuje v Beskydech v okolí Lysé hory. „V terénu byly čtyři speciální klece, na medvěda jsme líčili ryby, kukuřici a jablka. Po zhruba čtrnácti dnech do klece včera vlezl,“ popisuje pro stars24.cz František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Medvědice váží 106 kg a měří 87 centimetrů. Přivolaný veterinář ji uspal a čeští ochranáři společně s kolegy z polského Tatranského národního parku jí nasadili čip a telemetrický obojek, který může být funkční zhruba dva roky. S jeho pomocí chtějí zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky. Údaje o poloze vysílá každé dvě hodiny.

Šelmě byly také odebrány vzorky pro genetickou analýzu, která má určit, zdali jde o stejné zvíře, které se na podzim pohybovalo na Vsetínsku a napáchalo tam jisté škody. Ochranáři předpokládají, že se medvědice odebere do lesů, v případě nutnosti ale mohou přistoupit i k odplašení.

„Obyvatele i návštěvníky Beskyd prosíme, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky a zbytky potravy, které by ji mohly lákat. Medvěd se člověku obvykle vyhýbá, ale je to velké zvíře, které vyžaduje respekt,“ připomíná Jaskula.

Ochranáři zároveň připomínají, že medvědy lze v České republice vystopovat jen v Beskydech, kam přichází ze sousedního Slovenska. Fakt, že se tu nachází i vlk a rys, dělá z CHKO Beskydy evropsky významnou lokalitu velkých šelem.

Témata: Medvědi Příroda Beskydy