Češi mají jasno: Problémem je korupce, kultura a armáda moc lidí nezajímá

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 8:50

Čeští občané považují za nejpalčivější problémy současnosti korupci a hospodářskou kriminalitu. Ukázal to výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Naopak za marginální oblasti považují Češi kulturu nebo armádu.

Řešení korupce považuje za velmi naléhavé téma šest z 10 Čechů. Hospodářská kriminalita pak trápí 56 procent respondentů. Třetím nejzávažnějším problémem je pro tuzemské občany přistěhovalectví, jeho vnímání se však mění. Ještě loni totiž skončilo na druhém místě, v roce 2016 pak dokonce na prvním místě.

Současný stav tuzemského zdravotnictví trápí 46 % dotázaných, do první pětky se pak dostala i otázka bezpečnosti. Další místa patřila tématům jako sociální jistoty, stav veřejných financí, zemědělství nebo bezpečnostní a politická situace v zemi.

Právě u poslední jmenované oblasti zaznamenali výzkumníci největší meziroční pokles naléhavosti, a to o deset procentních bodů. Ochabla rovněž potřeba se zabývat vztahy Česka se zahraničím a opadá i zájem Čechů o téma přistěhovalectví. Za stále naléhavější naopak považují Češi situaci v zemědělství, obavy rostou také o životní prostředí nebo distribuci energií.

Vůbec nejméně trápí české občany situace v kultuře, které sekundují oblasti armády a nabídky zboží a služeb. Řešení těchto věcí považuje za opravdu naléhavé jen něco kolem 15 % respondentů.

Centrum pro výzkum veřejného mínění pracovalo u tohoto průzkumu s téměř 1100 obyvateli ve věku od 15 let, šetření probíhalo od 2. do 13. března.

Témata: průzkumy Korupce imigrace kultura