Odboráři zešíleli? Česko stojí na prahu krize, podle experta ohrožují ekonomiku

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

8. dubna 2019 16:45

Odboráři požadují, aby se od příštího roku navýšila minimální mzda o dalších 1650 korun. Podle ekonomů je to ale cesta do pekel a vážné ohrožení tuzemské ekonomiky. To si ale údajně odbory samy uvědomují.

Odbory podle ekonomů se svým požadavkem na další znatelné navýšení minimální mzdy chtějí uspíšit příchod ekonomické krize. Česká ekonomika přitom údajně čelí nejvážnějším hrozbám od roku 2013 a navýšení minimální mzdy o 1650 od příštího roku by v tuto chvíli představovalo další zásadní ohrožení české ekonomiky. To ale odboráři podle expertů musí dobře vědět.

"Cynicky hazardují s celospolečenskou situací, nereflektují společenský konsensus a sobecky hledí jen svých partikulárních zájmů. Ziskovost tuzemské podnikové sféry, měřená Českým statistickým úřadem prostřednictvím takzvané míry zisku, vykázala ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 svoji nejnižší úroveň minimálně od roku 1999. Podle údajů zveřejněných ČSÚ v rámci čtvrtletních sektorových účtů dosáhla hodnoty 46,6 procenta," uvedl ve zprávě, kterou má stars24.cz k dispozici, ekonom Lukáš Kovanda.

Dodal, že vyšší míra zisku a současně investic plyne ze struktury české ekonomiky, její silné závislosti na průmyslové výrobě. Pokles míry zisku v ČR je dán předně zmíněným silným mzdovým růstem současnosti, umocňovaným v uplynulých letech tlakem odborů na růst mzdy minimální a tedy i mezd zaručených.

"Při současném enormním růstu mezd, umocňovaném přidáváním ve státní sféře a legislativním zásahy typu právě navyšování minimální mzdy, se podniky ocitají v následující situaci. Na jedné straně je růst mzdových nákladů podněcuje k vyšší investiční činnosti a navyšování produktivity, na straně druhé ovšem ten samý růst mzdových nákladů vytváří nepříznivý tlak na jejich marže, který je může od celospolečensky žádoucí míry investic odradit," doplnil ekonom.

Dodal, že administrativní a legislativní tlak na růst mezd – na rozdíl od přirozeného tlaku tržního – tak představuje stále rizikovější „hru s ohněm“. Odbory by si podle něj tuto nebezpečnou hru měly odpustit, a zvláště v této poměrně již náročné době jednat celospolečensky konstruktivně.

Témata: Ekonomika Odbory Minimální mzda