Nezaměstnanost opět klesá! Volných míst je o třetinu víc než uchazečů!

Úřad práce

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 9:41

Sezónní a veřejně prospěšné práce vedly v březnu k poklesu celostátní míry nezaměstnanosti na 3 %. Bez práce je 227 tisíc lidí, mezi uchazeči převažují lidé nad 50 let. Podle odhadů Úřadu práce ČR bude nezaměstnanost s velkou pravděpodobností klesat i nadále.

Nezaměstnanost klesla v březnu o dvě desetiny na rovná 3 %. Loni touto dobou byla míra nezaměstnanosti 3,5 %. Podle dat Úřadu práce ČR, která má server stars24.cz k dispozici, bylo v uplynulém měsíci bez práce 227 tisíc lidí, což je nejméně od roku 1997. Volných pracovních míst je momentálně o více než 110 tisíc víc.

Nejvíce přispěl k poklesu nezaměstnanosti rozjezd sezónních prací. Z evidence odešlo během března téměř 49 tisíc lidí, kteří našli uplatnění především ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství, gastronomii nebo cestovním ruchu.

„Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství. Hlavní nástup těchto činností očekáváme v dubnu,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková s tím, že by nezaměstnanost nejspíš měla i nadále klesat.

Stabilně nejlepší situace je v hlavním městě, Praha hlásí míru nezaměstnanosti 1,9 %. Na opačném pólu jsou kraje Moravskoslezský a Ústecký, kde je míra nezaměstnanosti 4,6 %. Meziměsíční pokles zaznamenalo 75 okresů, počet nezaměstnaných se naopak zvýšil na Ústecku (+0,6 %) a na Chomutovsku, tam dokonce o 3,3 %.

Na volné pracovní místo nyní připadá 0,7 uchazeče. Největší zájem je o stavební dělníky, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, skladníky, svářeče nebo páječe. Tradičně je velká poptávka především po technických profesích.

Déle než rok je nyní bez práce téměř 57 tisíc lidí. Ze 37 % se na celkové nezaměstnanosti podílí lidé nad 50 let. V evidenci úřadů převažují uchazeči s nízkou kvalifikací. Průměrný věk nezaměstnaného člověka činil v březnu 43,2 roku.

Témata: nezaměstnanost Úřad práce práce