Hurá na hrady a zámky? Vstupné zdražilo, památkáři poukazují i na příjemné novinky!

Hrad Karlštejn

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. dubna 2019 13:18

Uplynulý víkend provázelo slunečné počasí, což byla ideální příležitost vyrazit na hrady a zámky. Národní památkový ústav totiž otevřel většinu svých památek návštěvníkům. Mnoho z nich mohlo překvapit dražší vstupné, památkáři však nezapomněli poukázat i na příjemnější novinky.

O uplynulém víkendu otevřela své brány většina hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkového ústavu, čímž odstartovala letošní turistická sezóna, která se bude věnovat rodu Gallasů a Clam-Gallasů. NPÚ si pro návštěvníky přichystal řadu pozitivních, ale i nemilých novinek.

„Novinek v sezóně 2019 je mnoho, máme nové prohlídkové okruhy a zavádíme pravidelný návštěvnický provoz k Invalidovně,“ vyjmenovala pro stars24.cz alespoň některé z nich tisková mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Naopak nepříjemnou novinkou pro turisty je zdražení vstupného, ke kterému na některých místech dochází.

„Vzhledem ke zvýšení cen za energie, stavební práce atd. jsme mírně navýšili vstupné, jedná se ale opravdu o mírný nárůst v rozmezí 10 až 20 korun,“ vysvětlila Hartmanová s tím, že získané finanční prostředky mají být využity na pokrytí nutných nákladů. O závratnou částku sice nepůjde, Národnímu památkovému ústavu ale pomůže každá koruna.

NPÚ letos plánuje také obnovu několika významných památkově chráněných objektů. Třeba na Karlštejně se na podzim započne s obnovou přízemí a sklepů v Císařském paláci a vybudováním návštěvnického centra. Na druhém nádvoří českokrumlovského zámku zase proběhne restaurátorská obnova budovy bývalé Mincovny, která bude sloužit jako zámecká galerie.

Památkáři se rovněž zapojí do letošních oslav výročí sametové revoluce. Pro tuto příležitost už připravují výstavu České památky po pádu železné opony, která se bude věnovat proměnám českého památkového fondu po roce 1989 a připomene zásadní obnovy památek na našem území za posledních 30 let.

Už pošesté také udělí ceny Patrimonium pro fututo, kterými upozorňuje na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče. NPÚ pravidelně oceňuje a podporuje vlastníky kulturních památek, laiky i odborníky, kteří se v péči o kulturní dědictví angažují. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 2. října na zámku Lemberk.

Témata: hrady a zámky památky Národní památkový úřad Turisté turistika Hrad Karlštějn