Prezident Zeman nemá peníze? Nadační fond nedostal za poslední rok ani korunu!

Prezident Miloš Zeman.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. dubna 2019 11:32

Řada českých médií informovala v uplynulém týdnu o tom, že prezident Miloš Zeman přestal po svém znovuzvolení do úřadu přispívat na konto vlastního nadačního fondu, který slouží k pomoci ohroženým dětem z Klokánku. Mluvčí Jiří Ovčáček serveru stars24.cz vysvětlil, proč se tak stalo.

Prezident Miloš Zeman už více než rok nepřispívá na účet svého nadačního fondu, který založil v roce 2013 poté, co byl poprvé zvolen do úřadu. Sám se mnohokrát pochlubil, že do něj vkládá třetinu svého platu, tedy 60 tisíc korun. Od loňského 12. března však na kontě nepřistála ani koruna.

Důvod? „S ukončením prvního funkčního období automaticky zanikl trvalý příkaz k úhradě,“ uvedl pro stars24.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman si totiž nemohl být dopředu jistý, zdali uspěje v loňské prezidentské volbě a zůstane na Pražském hradě i nadále. Ve druhém kole nakonec porazil vědce Jiřího Drahoše, když získal 51,36 % hlasů.

Zástupci Hradu však ujišťují, že šlo jen o dočasný omyl. „Ve velmi blízké době bude příspěvek pana prezidenta ve prospěch nadačního fondu obnoven,“ řekl nám prezidentův mluvčí.

„Výtěžek nadačního fondu pana prezidenta je určen ve prospěch Klokánků,“ připomněl Ovčáček účel této Zemanovy iniciativy. Původně měly přitom peníze sloužit na umořování státního dluhu. Před čtyřmi lety se však prezident rozhodl, že je pošle na pomoc ohroženým dětem z Klokánků. Za šest let ve funkci šlo o několik milionů korun.

Podle údaje uvedeného na webových stránkách je na účtu nadačního fondu ke dni 24. března 2019 více než 579 tisíc korun. Podle lednového vyjádření Ovčáčka pro server stars24.cz na něm má skončit i část výtěžku z únorového reprezentačního plesu prezidenta republiky, který se uskutečnil na Pražském hradě.

Během roku, kdy Zeman nedal na konto fondu ani korunu, patřil k nepilnějším přispěvatelům jeho blízký přítel, guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Loni věnoval hned několikrát čtyři tisíce korun, naposledy přispěl letos 12. března.

Témata: Miloš Zeman Nadační fond Miloše Zemana Jiří Ovčáček klokánek