Teroristé v Praze! Policie je zadržela přímo na letišti!

Policie ČR, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 12:30 | Aktualizováno: 28. března 2019 13:50

Cizinecká policie včera na pražském Letišti Václava Havla zadržela dva cizince, kteří měli být ve spojení s mužem, který je podezřelý z útoků na vlaky v sousedním Německu. Serveru stars24.cz potvrdila zadržení obou osob mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

„Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera na Letišti Václava Havla v Praze na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného Vídeňským zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince. V současné chvíli byli oba umístěni do policejní cely,“ řekla serveru stars24.cz policejní mluvčí Eva Kropáčová.

„Cestou mezinárodní spolupráce kontaktujeme danou zemi, která vydala Evropský zatýkací rozkaz. O jejich vydání bude dále rozhodovat soud,“ dodala vzápětí. Návrhem na vzetí do předběžné vazby se bude zabývat Městský soud v Praze.

Jako první o tomto incidentu informovala rakouská strana, konkrétně rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. „Právě včera (ve středu) byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,“ cituje agentura DPA z Kicklova vystoupení v rakouském parlamentu.

Zadržení obou mužů nakonec potvrdil i jeho český protějšek Jan Hamáček (ČSSD). „Skvělá práce! Čeští policisté zadrželi na Letišti Václava Havla dva cizince podezřelé z říjnových útoků na rychlovlaky v Německu. Je to důkaz fungující evropské spolupráce, která je v boji proti terorismu mnohem účinnější, než závory a zadrátované hranice,“ napsal na Twitteru.

Podle německého generálního státního zastupitelství dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Iráčan je mimo jiné podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. Vznikla jen hmotná škoda.

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Muž se podle prokuratury k činům, které mu jsou kladeny za vinu, přiznal, odmítá ale, že jeho motiv byl teroristický.

Témata: Policie ČR krimi Terorismus v ČR