Odposlechy Faltýnka usvědčují, tvrdí zpráva

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

9. března 2019 17:06

Žalobci navrhují vazbu pěti aktérů kauzy údajné korupce kolem zakázek na radnici Brna-středu ze všech tří možných důvodů - je to obava z útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Novinářům to dnes před začátkem neveřejných vazebních zasedání řekl státní zástupce Radek Mezlík.

"Podle mého názoru je dána obava, že uprchnou nebo se budou vyhýbat trestnímu stíhání nebo že budou mařit vyšetřování tím, že budou ovlivňovat svědky. Třetím důvodem je, že by mohli pokračovat v té činnosti, která je jim kladena za vinu," řekl Mezlík.

Jména pěti lidí, pro které státní zastupitelství navrhuje vazbu, nechtěl Mezlík komentovat. Podle médií je mezi zadrženými radní Brna-středu Jiří Švachula (ANO), který měl na starosti investice. Návrh na vazbu se podle dnešních Lidových novin dále týká ještě tří podnikatelů, například Pavla Ovčarčina, a také vedoucího investičního odboru Brna-středu Petra Liškutina. Jména ale oficiálně zatím nikdo nepotvrdil.

O vazbě od 12:00 rozhoduje soudce Městského soudu v Brně za účasti dozorového státního zástupce v policejní budově v Příční ulici. Soudce Libor Hanuš novinářům před začátkem řekl, že rozhodování potrvá do večera. Kolem 15:30 už soud patrně neveřejně rozhodl o třech obviněných, advokáti procházející recepcí policejní stanice ale nebyli ochotní nic říct. Nejsme zproštěni mlčenlivosti, opakovali právníci, odcházeli však z budovy sami.

V pořadí čtvrtý advokát Pavel Hála při příchodu novinářům řekl, že zastupuje klienta s iniciálami P. K., což odpovídá podnikateli Petru Kaláškovi zmiňovanému taktéž dnešními Lidovými novinami. "Jsou zde všechny podmínky pro zproštění. Je tam svědek, který je naprosto nedůvěryhodný," řekl Hála. Zdůraznil, že spis je velmi rozsáhlý.

Policisté ve čtvrtek a v pátek zasahovali na různých místech v Česku. V noci na pátek policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Návrh na vazbu se týká pěti z nich. Vazbu žalobci nepožadovali například u jednoho z mužů, který usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem. Dnešní Právo uvedlo, že proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy. Deník napsal, že policie má nahrávky z jeho schůzek s šéfem Kapsche Karlem Feixem i s Rafajem. "Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch," shrnují detektivové podle Práva obsah jejich rozhovoru.

Témata: Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Kapsch ÚOHS Brno Národní centrála proti zločinu