Trump ponížil Babiše! Čím nesahá Havlovi a Nečasovi ani po kotníky?

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. března 2019 9:39

Už dnes večer se v Bílém domě uskuteční ostře sledovaná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s českým premiérem Andrejem Babišem. Ten si zatím užívá i volnočasových aktivit, navštívil třeba zápas basketbalové NBA. Spát však musel jít jinam než jeho čeští předchůdci.

Andrej Babiš je po letech dalším českým politikem, kterého pozval na návštěvu americký prezident. Donald Trump si chce českého premiéra udržet u těla, a tak jej ubytoval na dohled od Bílého domu v pětihvězdičkovém hotelu Hay Adams. Na rozdíl od Petra Nečase, který v říjnu 2011 navštívil Baracka Obamu, si tak nevysloužil místo v prestižní rezidenci Blair House.

Podle nepsaného diplomatického protokolu je velký rozdíl, jestli je host amerického prezidenta ubytován právě v Blair House, nebo jinde. Vrchní protokolář amerického ministerstva zahraničí, které má provoz historické rezidence z počátku 19. století na starosti, uvedl, že ubytování v tomto domě je privilegium.

Zatímco Babišovi se jej nedostalo, kromě Nečase tu třeba čtyřikrát pobýval i bývalý prezident Václav Havel. V jeho případě šlo o projev respektu, který k Havlovi chovali tehdejší američtí státníci. Během let jej do Bílého domu pozvali Bill Clinton, George H. W. Bush i jeho syn George W. Bush.

Ubytování v Blair House však někdy nepřísluší jen politikům. „Pravděpodobně jsem byl z hlediska ubytování nějak navíc, tak jsem také nakonec bydlel tam,“ vzpomínal pro Aktuálně.cz fotograf Tomki Němec, který byl členem delegace během první Havlovy cesty do Washingtonu v únoru 1990. Dodnes si navíc pamatuje na starodávnou postel s nebesy, ve které spal.

Symboliku ubytování v Blair House dobře ilustruje incident z října 2017. Politická opozice v Malajsii tehdy zaútočila na premiéra Najiba Razaka kvůli tomu, že nemá u amerického prezidenta dostatečnou váhu. Důkazem měl být fakt, že Američané Razaka ubytovali jinde než v historickém Blair House. Nehrozí to i u nás?

Témata: Andrej Babiš Donald Trump Bílý dům USA