Češi se v obchodech letos nedoplatí! Odborníci mají jediné řešení!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. března 2019 9:36

V pátek začalo meteorologické jaro a Češi už se začínají objevovat s nářadím na zahrádkách. Záhony už připravují na vegetační období, které bude letos patřit zelenině. Vysoké ceny v supermarketech totiž nutí lidi k jejímu domácímu pěstování.

Pomalu se blíží jaro. Zatímco tisíce Čechů brázdí na lyžích sjezdovky na tuzemských horách, jiní zamířili docela jinam. Zahrádkáři vzali útokem obchody a zahradnictví, kde ve velkém kupují sazenice. Důvod je prozaický, Češi se vrací k domácímu pěstování zemědělských plodin.

Proč? Čechy vyděsily především rostoucí ceny brambor a zeleniny v tuzemských supermarketech, které zatím letos lámou rekordy. Zelenina se tak zařadila třeba po bok másla, které výrazně zdražilo před dvěma lety, nebo jablek, na jejichž cenách se loni podepsala neúroda.

Právě u jablek hrálo významnou roli extrémní sucho, které republiku zasáhlo. To stojí i za letošním zdražením zeleniny, které museli iniciovat sami farmáři. Třeba zelí a mrkev stojí o polovinu víc než loni, cibule pak podražila dokonce na dvojnásobek.

Sucho se totiž podepsalo na velikosti plodů. „Oproti tomu, co bývalo dřív, mají třetinovou velikost. Bývaly pětikilové, teď mají tak dvě kila,“ vysvětluje pro TV Nova dopady sucha na hlávky zelí jedna z pěstitelek.

Jelikož venku vystoupily teploty téměř k 20 stupňům, vycítily Češi pravou chvíli vyrazit na nákupy sazenic. Kvůli vysokým cenám zeleniny přímo v supermarketech jde na odbyt prakticky cokoliv.

Pravá chvíle na sázení venku ale nenastala, přece jen ranní teploty se ještě pohybují kolem nuly. Zatím se tak sází hlavně do sklenic. Některé odolnější plodiny, jako je třeba česnek, už ale vykukují i na záhonech. S přibývajícím časem bude plodin, které jsou vysazeny venku, jen a jen přibývat.

Témata: ceny potravin Zelenina zahrádkářství nákupy