Framykoinová krize! Česko hlásí výpadek jednoho z nejběžnějších léčiv! Kdy bude opět k dostání?

Framykoin

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. února 2019 8:37

Jeden z nejběžnějších přípravků v domácích lékárničkách napříč celým Českem je prodejně nedostupný. Výrobce antibiotické masti framykoin totiž ještě nedostal svolení k obnovení výroby. Přesto se tuzemské lékárny snaží vyjít zákazníkům vstříc a hledají alternativy.

Framykoin je běžná antibiotická mast, kterou používají tisíce Čechů k léčbě odřenin a dalších drobných poranění. Už několik týdnů ale oblíbený léčivý přípravek chybí v nabídce tuzemských lékáren. Jeho výrobce Zentiva totiž čeká na schválení nové výrobní linky Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Proto bude výpadek v dodávce ještě nějakou chvíli pokračovat, v lékárnách by se měl znovu objevit až koncem dubna. Některé lékárny si však náhradu za framykoin začaly nechat vyrábět z vlastní iniciativy.

Pod názvem framykoin budete ale mast hledat jen těžko, do prodeje totiž putuje pod názvem Mast s neomycinem a bacitracinem. Výrobu masti zařídí svým klientům lékárna, ale pouze na základě receptu, i framykoin se totiž vydává pouze na lékařský předpis. Recept na běžný framykoin uplatnit nejde, lékař by měl předpis adekvátně upravit.

Framykoin není životně důležitý přípravek, proto není několikaměsíční výpadek nijak fatální. Do úvahy nepřišel ani jeho dovoz ze zahraničí. Řešením je výroba náhradní masti, o kterou se stará lékárenská laboratoř v Nučicích u Prahy.

Jeden kelímek nové masti tam vyrobí zhruba každých pět minut. Denní produkce se vyšplhá k číslu kolem stovky kelímků. V podobných relacích se pohybují i každodenní objednávky, kterých je asi dvakrát víc než při minulém výpadku framykoinu na přelomu let 2015 a 2016. S výrobou masti se bude muset skončit hned ve chvíli, co se framykoin opět objeví na trhu.

Témata: léky Zentiva zdraví