50 let od sebeupálení Jana Zajíce: Pochodeň č. 2 po vzoru Jana Palacha!

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,

Autor: stars24.cz, ČTK

25. února 2019 5:37

V Česku se dnes uskuteční několik akcí, které připomenou 71. výročí komunistického puče v tehdejším Československu. V Praze se většina z nich koná jako součást festivalu proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel. Ten začíná dnes a potrvá do 3. března. Připomínat se dnes bude také čin Jana Zajíce, který se 25. února 1969 po Janu Palachovi upálil na protest proti letargii, do níž společnost upadala po okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

V Nerudově ulici se v 10:30 setkají zástupci Senátu, vysokých škol, studentů a organizátoři festivalu Mene Tekel u pamětní desky, která připomíná pochod studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad dne 25. února 1948. Konal se v den, který tehdejšímu Československu přinesl čtyři desítky let života v nesvobodě. O hodinu později účastníci setkání položí kytici u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Po vernisáži několika výstav věnovaných pronásledování lidí v historii i dnes bude festival proti totalitě v 15:00 v kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí zahájen. Festival Mene Tekel chce vždy v době výročí komunistického puče připomínat historické mezníky Česka i dalších evropských států a přinášet svědectví o protiprávnosti totalitních režimů.

V 18:00 pořádá platforma Bez komunistů na Staroměstském náměstí shromáždění k obětem komunistického režimu a uctění svobody. Zahájeno bude před palácem Kinských, z jehož balkonu v únoru 1948 promlouval Klement Gottwald. Bylo to však 21. února a jeho kdysi hojně citovaná věta "Právě jsem se vrátil z Hradu..." o tom, že prezident přijal demisi nekomunistických ministrů, zazněla až na Václavském náměstí z korby nákladního vozu. V březnu po úmrtí nestranického ministra zahraničí Jana Masaryka byla potvrzena komunistická vláda.

Výroční den puče si o 21 let později vybral pro svůj čin i Jan Zajíc, který se na Václavském náměstí v Praze upálil ze stejných důvodů jako Jana Palach. Oba chtěli vyburcovat společnost z deziluze, která přišla po okupaci vojsky Varšavské smlouvy a Československu vzala naději na svobodnější život. Zajícův čin si dnes ve 12:30 připomenou lidí na Václavském náměstí. O hodinu dříve zapálí studenti a další lidé svíčky v Praze 7 na rohu ulic Jana Zajíce a Nad Královskou oborou.

Témata: Jan Zajíc Československo Jan Palach