Soud, který se neúnosně vleče. Těžké ublížení na zdraví, nebo adekvátní policejní zásah?

Policie ČR, Praha

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. února 2019 8:47

Nedávno jej soudy zprostily obžaloby, od jednoho českého pivovaru obdržel za svůj zásah poukaz na roční pití piva zdarma. Policista Šimon Vaic, který služebním vozem zastavil ujíždějícího motorkáře, ale stále nemá vyhráno. Informuje o tom deník Právo.

Co ještě policista může, co naopak ne? Otázka, kterou vyvolal jediný případ, odehrál se v červenci 2017. Motorkář tehdy ujížděl hlídce centrem Prahy rychlostí přes 130 kilometrů za hodinu, navíc měl zákaz řízení a byl pod vlivem alkoholu. Policista Šimon Vaic se rozhodl mu zatarasit cestu služebním vozidlem.

Vaic sám uvedl, že jednal v zájmu společnosti, občanů a kvůli ochraně ostatních účastníků silničního provozu. Lednový verdikt městského soudu mu dal za pravdu, když zákrok označil za naprosto legální. Podle soudce použil policista jediný možný prostředek k zastavení motorkáře.

Státní zástupce si ale stojí za tím, že Vaic postupoval špatně, v jeho jednání totiž spatřuje těžké ublížení na zdraví v důsledku chybného vyhodnocení situace. Dovolání v kauze však může podat jen nejvyšší žalobce Pavel Zeman a Městské státní zastupitelství v Praze si to přeje.

Nejvyšší soud by měl definitivně vyjasnit pojem donucovací prostředek nejen v konkrétním případě zahrazení cesty vozidlem, ale i v obecné rovině. Jeho případný verdikt by měl vést ke sjednocení rozhodování tuzemských soudů v podobných případech a vytvořit jasný precedent nejen pro soudce, ale i policisty.

Vaciovi hrozil za těžké ublížení na zdraví až dvouletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti. V lednu byl zproštěn obžaloby, během soudního řízení jej podporovali jak kolegové včetně policejního prezidenta, tak velká část veřejnosti.

Podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství už byl počátkem února podán. Teď se čeká na rozhodnutí nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Vaicův boj za spravedlnost tak možná ještě neskončil.

Témata: krimi soudy Policie ČR