Kvůli metanolu museli evakuovat i mateřinku! Našli policisté něco?

Alkohol

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 12:36

Ani po sedmi letech od vypuknutí metanolové aféry nevynesly soudy definitivní verdikt nad některými z bezprostředních aktérů. Olomouckému Vrchnímu soudu v tom dnes dopoledne zabránil anonym, který ohlásil bombu. Metanolová aféra si vyžádala několik desítek lidských životů.

Dnes dopoledne proběhla evakuace olomouckého Vrchního soudu. Krátce před desátou hodinou o tom na Twitteru informovala Policie ČR. „Důvodem je prověřování anonymního oznámení o uložení nástražného výbušného systému v tomto objektu,“ uvedli policisté. Uzavřena byla i přilehlá komunikace, kam nesměla ani městská hromadná doprava.

Evakuace se dotkla i sousední mateřské školky, v níž bylo 15 dětí. Pár minut po dvanácté hodině ale bylo opatření ukončeno. Žádnou bombu policisté v budově nenašli, vyšetřování případu ale pokračuje. „Policisté na případu nadále pracují a veškeré okolnosti a souvislosti zjišťují,“ napsali na Twitteru.

Na programu soudu měla být metanolová kauza. Šest obžalovaných z ostravské větve se odvolalo proti trestům v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců. Vinu popírají a žádají o zproštění, zatímco státní zástupce žádá vyšší tresty.

Obžalovaní, kteří čekali v budově na dnešní jednání, z ní byli během evakuace odvezeni. Zatím není jasné, zdali se bude stání konat odpoledne. Mluvčí soudu ale připustil, že pravděpodobnější variantou je odklad na jiný den.

Metanolová aféra otřásla celým Českem v roce 2012. Muži, kteří předstoupili před olomoucký Vrchní soud, podle obžaloby dodávali otrávený alkohol od hlavních distributorů do Havířova a na Přerovsko. Na svědomí mají mít smrt několika lidí. Celkově si metanolová aféra vyžádala pět desítek lidských životů.

Témata: krimi olomouc metylalkohol Alkohol