Topolánek pořádá technoparty? V Liberci opět po roce zavládla nejistota

technoparty

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 10:50

Obyvatelé Liberce mají vzpomínky na loňskou technoparty ještě v paměti. Proto je musela vyděsit informace, že by se akce mohla zopakovat i letos. Naštěstí se ukázalo, že jde o účelně vypuštěnou dezinformaci.

Po sociálních sítích se v posledních dnech šíří informace o konání technoparty. Vše spustil příspěvek uživatele Karlose Topolánka, který informoval o Czarotek free party, která by se měla letos uskutečnit na Liberecku. Konkrétně v Krásné Studánce na severním okraji Liberce.

Tato zpráva samozřejmě ihned vyvolala bouřlivou diskuzi, které se účastnili jak odpůrci podobných akcí, tak zejména jejich příznivci. Během pár dnů projevilo zájem o účast už několik desítek tisíc lidí. Na sociální síti měl být uveden i konkrétní termín konání technoparty.

Policie ČR se raději s předstihem rozhodla ověřit pravdivost těchto informací. „Sám pisatel, kterého policisté vyzvali k podání vysvětlení, uvedl, že se informace o konání akce Czarotek Mega Free party v roce 2019, nezakládá na pravdě,“ uvedla tisková mluvčí libereckého krajského ředitelství policie Vlasta Suchánková.

Jaká byla tedy jeho motivace tuto informaci vypustit do světa? Autor příspěvku se paradoxně snažil zamezit konání takové akce jako vloni, zejména pak na stejném místě. U Liberce se loni v dubnu na několik dní sešli „technaři“ nejen z Česka, ale také ze zahraničí. Místní si tehdy na celou party logicky postěžovali.

Zveřejnění informace, která není pravdivá, vnímal jako upozornění a určitou formu protestu s konáním technoparty a jejím dopadem na veřejnost. Zároveň ale přiznal, že si později uvědomil, že zvolil nevhodnou formu protestu. Pochopitelně také potvrdil, že žádnou technoparty pořádat nebude.

Zkušenosti s technoparty v Česku nejsou nijak příjemné. Před lety šlo především o CzechTek, na němž v roce 2005 došlo na pokyn tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka k tvrdému zásahu policistů proti účastníkům akce. Zásah si tehdy vyžádal desítky zraněných, na hlavu Paroubka se snesla velká vlna kritiky.

Témata: technoparty Liberec Policie ČR krimi