Odveta našich sousedů? Poláci se kvůli masu nenechají vydírat. Mají plán, jak se „pomstít“

Hovězí maso

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 8:48

Kauza závadného hovězího masa z Polska nabrala včera opět nový směr. Objevení velké zásilky masa kontaminovaného salmonelou vyvolalo reakci tuzemských úřadů, které zpřísní kontroly. Jak ale víme, každá akce vyvolává adekvátní reakci.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) včera uvedl, že Česko výrazně zpřísní kontroly polského hovězího. Jeho polský protějšek Jan Krzystof Ardanowski na to reagoval v rozhovoru pro polskou rozhlasovou stanici TOK FM. Přijde rázná odveta?

Poláci podle jeho slov uvažují o tom, že začnou s kontrolami českého piva. Zkoumat chtějí například množství sladu, alkoholu nebo způsob skladování. Ardanowski připustil, že jde o reakci na včerejší oznámení české strany. „Nechceme to oplácet, ale pokud budeme vydíráni, nic jiného nám nezbývá,“ řekl ministr v rozhlase.

Zaměstnanci Státní veterinární správy objevili 700 kilogramů závadného polského hovězího masa v minulém týdnu. Toman včera potvrdil, že testy ukázaly, že maso bylo kontaminováno bakterií salmonely. Proto se zavádí mimořádné opatření, ode dneška se začne kontrolovat veškeré hovězí maso z Polska.

Salmonela přitom u hovězího masa nebývá častá, o to větší nebezpečí ale v jeho případě představuje. Hovězí se totiž často konzumuje málo tepelně opracované, v některých úpravách (tatarák) i syrové. Vaření salmonelu ničí.

Kontaminované maso se dostalo do distribučního centra v Dolních Jirčanech, odkud putovalo na pět míst v Česku, ale i na Slovensko. Veterináři nyní maso intenzivně hledají. Zatím je jasné jen to, že dodávka pro velkoobchod Bikos v Olomouci zůstala ve skladu a bude zlikvidována.

Témata: závadné maso z Polska Polsko Miroslav Toman státní veterinární správa Pivo