Facebook čelí kritice kvůli očkování. Lži a dezinformace šíří i v Česku, co s tím?

Facebook

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 8:48

Světová zdravotnická organizace považuje klesající proočkovanost lidstva za jednu z deseti největších hrozeb pro veřejné zdraví. Viník? Facebook, který dovoluje vznik dezinformačních skupin o škodlivosti očkování. Bohužel, najdeme je i u nás.

Facebook se stal v posledních měsících terčem kritiky světových zdravotnických institucí včetně Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta nedávno uvedla, že klesající proočkovanost po celém světě je jednou z největších současných zdravotních hrozeb. Na vině je i sociální síť Marka Zuckerberga.

Proč? Facebook totiž „trpí“ existenci skupin odpůrců očkování, kteří po sítích šíří nejrůznější dezinformace ohledně vakcinace. Ve většině případů jsou skupiny uzavřené a zájemce o vstup musí požádat o členství, čímž se dají jednoduše skrýt informace, které by mohl správce sítě nebo jiní uživatelé vyhodnotit jako lživé.

Britský deník The Guardian zjistil, že největší taková skupina odpůrců očkování na světě už má kolem 150 tisíc členů. Podobné skupiny fungují logicky i v Česku. Odborníci nyní vyzývají Facebook, aby proti takovým iniciativám zakročil a přestal šířit dezinformace o vakcínách.

Pediatři poukazují třeba na fakt, že proočkovanost proti nebezpečným chorobám, jako jsou např. spalničky, klesá. To v posledních dnech a týdnech výrazně pociťuje Praha. Zatímco v letech 2016 a 2017 zaznamenali hygienici shodně jen tři případy onemocnění spalničkami, loni už jich bylo 103. Za pouhý měsíc a půl letošního roku dokonce už 65.

„Facebook by měl upřednostnit lidské zdraví před dezinformacemi a lživými tvrzeními,“ uvedla pro britský Guardian mluvčí Americké pediatrické společnosti Wendy Sue Swansonová. Tato slova by s velkou pravděpodobností podepsala i většina tuzemských praktických lékařů pro děti a dorost.

Právě Swansonová už se měla setkat se zástupci Facebooku. Otázka svobody slova, respektive cenzury na sociálních sítí je však ožehavým tématem. Přesto se lékaři přimlouvají za to, aby se podobné skupiny rušily. Pokud to nepůjde, měl by Facebook alespoň zpřísnit pravidla a odstraňovat lži a dezinformace.

Témata: očkování Facebook Spalničky WHO (Světová zdravotnická organizace)