Úžasná podívaná: Dnes večer se na nebi objeví superměsíc!

superměsíc

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

19. února 2019 11:30 | Aktualizováno: 19. února 2019 21:29

Pokud bude příznivé počasí, bude dnes večer a v noci možné pozorovat takzvaný superměsíc! Měsíc se totiž na své dráze ocitne o téměř 30 tisíc kilometrů blíže Zemi, než je jeho průměrná vzdálenost!

Dnes v noci by se měl nad našimi hlavami objevit tzv. superměsíc. Odborníci ale tento termín nepoužívají rádi. „ Superměsíc (ani superúplněk) není oficiálním astronomickým termínem,“ vysvětluje pro stars24.cz ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Poprvé toto označení použil astrolog Richard Nolle v roce 1979, který superměsíc „definoval" jako nov nebo úplněk, který je od Země ve vzdálenosti 360 000 kilometrů a bližší. „Pro astronomy je to tedy pouhá hra s čísly,“ popisuje pro stars24.cz expert.

K řadě jevů na obloze se vztahují nějaké legendy, které si předávali z generace na generaci naši předci. „S ohledem na to, že se jedná o hru s čísly, lze snad zmínit legendy, které se obecně vztahují k úplňku. Jsou to ale legendy, například že lépe rostou vlasy, houby, mrzne... Měsíc má vliv na přílivy a odlivy, stabilizaci rotační osy planety Země a samozřejmě na umělce...“ vypočítává Dušek.

Přesto se ale nemusí bát, náš život nijak zásadně nepoznamená. „Že by ovlivňoval náš každodenní život, to je za vlasy přitažené...“ říká pro stars24.cz šéf brněnského planetária. Pravdou ale je, že během úplňku lidé trpí častěji nespavostí.

I když zní pojem „superměsíc“ bombasticky, nejde o tak neobvyklý jev. Letos ho uvidíme ještě jednou. A příští rok se také máme na co těšit! „V roce 2019 to bylo v lednu, teď v únoru a ještě jednou v březnu. Příští rok to bude v březnu, dubnu a květnu,“ říká pro stars24.cz Dušek. Ten dnešní superměsíc je ale svojí velikostí výjimečný!

V Brně na dnešní večer žádné speciální pozorování nepřipravují. „Doporučujeme všem, ať lidé večer vyhlédnou z okna a podívají se na vycházející Měsíc... Je to úžasná podívaná, která se nikdy neomrzí!“ vzkazuje Dušek čtenářům. Počasí by nadšencům mělo poměrně přát, meteorologové slibují polojasno!

Témata: superměsíc měsíc Hvězdárna a planetárium Brno